Ugrás a fő tartalomra

Milyen a sátán valójában?


Az ördög ügyvédje című filmben Al Pacino és Keanu Reeves


Az ördög hazug és gyilkos

Lukács evangéliuma 4,1-13

Abban az időben: Jézus a Szentlélektől eltelve otthagyta a Jordánt, s a Lélek ösztönzésére a pusztába vonult negyven napra. Itt megkísértette a sátán. Ezekben a napokban nem evett semmit sem, de végül is megéhezett. Ekkor megszólította a sátán: „Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy váljék kenyérré.” De Jézus ezt felelte: „Írva van, nemcsak kenyérrel él az ember.” Erre a sátán fölvezette egy magas hegyre, és egy szempillantás alatt felvonultatta szeme előtt a földkerekség minden országát. „Minden hatalmat és dicsőséget neked adok – mondta –, mert hisz én kaptam meg és annak adom, akinek akarom. Ha leborulva hódolsz előttem, az mind a tied lesz.” Jézus elutasította: „Írva van: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!” Ekkor a sátán Jeruzsálembe vitte, a templom párkányára állította, és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, vesd le magad innét. Hisz írva van: angyalainak parancsolta, hogy oltalmazzanak, és: kezükön hordoznak majd, nehogy kőbe üsd a lábad.” De Jézus ezt válaszolta: „Az is írva van: Ne kísértsd Uradat, Istenedet!”  Miután a sátán ezekkel a kísértésekkel hiába próbálkozott, egy időre elhagyta Jézust. Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Az ördög kísértéseit saját tapasztalatomból a következőképpen értettem meg. Az évek során vissza- visszatérnek a kísértések. Alakot váltanak, ezért újnak, másnak, sőt jónak tűnnek ezek a kísértések. Talán többen láttuk a „Legyetek jók, ha tudtok” című filmet. Amiben a sátán különböző formában újra és újra visszatér egészen Néri Szent Fülöp fiatal korától, idős koráig. Mindvégig visszatér és már a végén mondja Fülöp atya, hogy soha nem adod fel? Mindenféle formában visszatér. Alakot vált, de visszatér és mindig ugyanaz marad a lényege. Hazugság és gyilkosság. Azt megmondta az Úr Jézus. Ne felejtsük el az Ő szavait! János evangéliuma 8,44 „Gyilkos volt kezdet óta. Hazug és hazugság atyja.” Tehát a sátán gyilkos és hazug. Így hát minden kísértésének is ez a célja: hazudni és gyilkolni. Nyilván nem ilyen közvetlenül jelenik meg a legtöbb esetben, hiszen akkor könnyű lenne elutasítni. Mert az ember alapvetően természete szerint jó. Nyilván sebzettsége miatt könnyen hajlik az akaratunk a rosszra, értelmünk elhomályosodott. De alapvetően a természetünkben, létünkben megmaradt a jóság.Tehát a sátánnak, bizonyos értelemben nehéz dolga van, mert minden vágyunk eredendően Istenre van beállítva. El kell hitetnie velünk, hogy a hazugság és a gyilkosság igazolható, sőt szükséges, sőt jó. Ebben a munkában fáradozik éjt, nappallá téve.

Milyen jellemzői vannak a kísértésnek? Az első az, hogy betör a gondolkozásunkba. Mit hallottunk a mai evangéliumban? Megszólítja Jézust a sátán. Azt mondja, ha Isten fia vagy. Betör Jézus gondolkozásába, kétségbe vonja az ő isteni méltóságát. Aztán a kísértés zavaró és elnyomó hatású. Zavart kelt, hogy ne tudjunk világosan dönteni. A kísértést nem követi nyugalom. A kísértés erőltet a pillanatnyi élvezet irányába. Elveszi a szabadságot. Túlságosan sürget, és nem hagyja, hogy éretten döntsünk. Isten mindig azt akarja, hogy az adott helyzetben felnőjünk, megérjünk, és azt lépjük meg, amit éppen megtudunk lépni. Gondoljunk bele, milyen lenne egy édesanya, hogy ha a kétéves totyogó kisfiát beíratná a száz méteres futás akadályversenyére. Képtelenség, eleve képtelenség. Még egy apró lépcsőfokra is, amit a felnőttek, szinte odafigyelés nélkül könnyen fellépnek, még egy apró lépcsőfokot is egy pici gyermek nehezen lép meg, mert a derekáig ér a lépcső. A sátán viszont sürget. Nyilván tudjuk: "Krisztus szeretete is sürget minket."”(2Kor 5,14) De ez a szeretet engedi, hogy megérjünk és bölcsen tudjunk dönteni. A kísértés felborítja a rendet.

Azt mondja a sátán, hogy egy szempillantás alatt felvonultatja a föld minden országát. Az életünknek a természetes menete nem ilyen. Nem tudunk egy szempillantás alatt meglátni országokat. Az életünknek az a normális rendje és menete, hogy kifizetjük az utat, megtervezzük, elmegyünk. A napunk huszonnégy órából áll, amiben idő van a pihenésre. A sátán viszont felborítja a rendet. Egy szempillantás alatt képes elénk tárni azt, ami az emberi ritmus szerint elérhetetlen. A kísértés mindent kihasznál és tárgyiasít. Önző, sötét, ostoba, vak és homályos, sőt valójában logikátlan és zagyva.

Aki olvasta C.S. Lewis Csűrcsavar levelei című könyvét, az tudja, mire gondolok. Logikátlan és zagyva. Természetesen ez a nagyszerű katolikus író, azért úgy írta meg ezeket a leveleket, hogy meg tudjuk érteni. De valahogy van benne egy ilyen logikátlanság, ahogyan a sátán próbálja tanítani az ördögöket arra, hogy hogyan kísértsenek. Olyan csűrcsavaros és zagyva. Aztán milyen még a kísértés? Nagyon sokszor olyan túlzottan egyértelmű az, amit elénk tár. Ez egyébként megfigyelhető a reklámokban is, meg mindenféle erőltetett, manipulációs, vásárlásra ösztönző reklámban. Amikor jönnek ezek a levelek csőstül. Nem akarom megnevezni azt a kiadót, de nyilván többen tudják, hogy mire gondolok, hogy: „Ez már az a levél! Gyorsan bontsa fel, küldje vissza ezt a levelet. Vegye meg azt a nyolcezer forintos könyvet.” Aztán majd tizenöt, húsz lexikon sorakozik az ember polcán. Ez egyfajta szerencsejáték. Attól még, hogy annak köntösébe van bújtatva, hogy egy szép könyvet vagy festményt vesz az ember, de valójában egy manipulatív, erőltetett szerencsejáték. Miben különbözik ez attól, minthogy valaki bemegy a kocsmába és bedob tízezer forintot? Ne áltassuk magunkat azzal, hogy megvásároltunk valami drága könyvet és gyorsan visszaküldtük a borítékot, hogy ez másról szólna. Túlzottan egyértelmű. Ha rögtön visszaküldöd, akkor bekerülsz aközé a százezer közé, aki lehet, hogy majd nyerni fog. Naiv, utópisztikus.

Aztán a kísértés jellemzője az is, hogy elkedvetlenít, letör. Értelmetlennek tünteti fel a vallásos, jó szándékú törekvéseket. Gondoljunk bele, hogy a mai evangéliumba mit hallottunk. Hova viszi Jézust a sátán? A templom párkányára állította. A templom, ami a szentség helye, ami az Istennel való találkozás helye és ezt olyan értelmetlennek tünteti fel. Minden vallásos, jó szándékú törekvést értelmetlennek tüntet fel. Aztán a kísértés az isteni értékek köntösében jelentkezik. Mit hallunk? Azt mondja a sátán, még idézi is a Szentírást. Hát „írva van, vigyáznak rád az angyalok.” Te mehetsz százötvennel is, rád vigyáznak az angyalok. Te pap vagy, nem kell bekötnöd a biztonsági övet. Micsoda tévedés! Hány pap halt már meg autóbalesetben! Ne gondoljuk azt, hogy azért mert Isten felkent minket egy szolgálatra, vagy, mert vasárnap a templomba járok, vagy, mert mindennapi templomba járók vagyunk, ránk nem vonatkoznak a fizika törvényszerűségei. Tehát az isteni értékek köntösében jelentkezik, de azokat eltorzítja. Miért? Hogyan? Úgy, hogy leválasztja az isteni értéket annak a belső eredendő rendeltetéséről, mert minden isteni érték belső rendeltetése, hogy az Istenre irányuljon és erről a célról leválasztja. Így hát mi az eredménye? Hitetlenség, kétség, keserűség, ez az eredménye a kísértésnek.

Kedves Testvérek! Szent Péter apostol világosan megmondja azt, hogy „a sátán, az ördög, mint ordító oroszlán körüljár, keresve kit nyeljen el.” (1Péter 5,8) Én nem szeretném, hogy egy oroszlán elnyeljen engem. Valószínűleg azért itt nem csak arról van szó, hogy hip-hop egy pillanat alatt elnyel, na, jó túl vagyunk rajta. Először belénk mar. Elülteti bennünk a rettegést és szép lassan elszopogatja a csontjainkat. Szép lassan kiszívja belőlünk az erőt és közben az a célja, hogy minél több bűnt elkövessünk. Hogy a rabszolgáivá váljunk és kihasználjon miket és jó sok bűnt elkövessünk, hogy telefröcsköljük az egész világot a félelmeinkkel. De ne féljünk, annak ellenére, hogy most ilyen hosszasan felvázoltam a kísértést és az ördög működését, azt mondja Szent Péter: „Erős hittel álljatok neki ellen!” Ezt a gondolatot folytatja Jakab, amikor hozzáteszi azt, hogy: „Az ördögnek pedig álljatok ellen és futni fog tőletek!” (4,7) Futni fog! Hát fusson is, meg reszkessen!

Kedves testvérek a hit kardjával, Isten szeretetének pajzsával, az Ige erejével, a józansággal, az imádsággal, szálljunk szembe! Legyenek ezek az eszközeink. Hamvazószerdán volt egy ilyen könyörgés, hogy szálljunk szembe lelkünk ellenségével. Ezeket a fegyvereket vegyük a kezünkbe és ezeknek az erejével győzzünk! Győzzünk, győzelmet győzelemre halmozzunk ebben a Nagyböjtben is. Ha elbukunk, ne essünk kétségbe! Mondja János apostol: „Van szószólónk az Istennél, Jézus Krisztus!” Ámen!

 Szekszárd, Nagydorog, Sejttalálkozó, 2019. március 6. lejegyezte: Kárpáti Angéla
Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Milyen az ördög valójában a te tapasztalatod szerint?
3.      Hogyan győzted le legutóbb?

Szeretettel: Péter atya

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a