Ugrás a fő tartalomra

Mit nem értek a Bibliából?




Márk evangéliuma 13,24-32
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Azokban a napokban, amikor a gyötrelmek véget érnek, a nap elsötétedik, a hold nem ad világosságot, a csillagok lehullanak az égről, és a mindenséget összetartó erők megrendülnek.
Akkor majd meglátjátok az Emberfiát, amint eljön a felhőkön, nagy hatalommal és dicsőséggel. Szétküldi angyalait, és összegyűjti választottait a világ négy tájáról, a föld szélétől az ég határáig. Vegyetek példát a fügefáról: Amikor már zöldellni kezd és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár. Így ti is, amikor látjátok, hogy ezek bekövetkeznek, tudjátok meg, hogy közel van már, az ajtó előtt.
Bizony mondom nektek, nem múlik el ez a nemzedék, míg mindezek be nem következnek. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha el nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya. Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Hogyha olvasgatjuk a Bibliát, szoktátok olvasni a Bibliát? Ha olvasgatjuk a Bibliát, akkor nagyon sok különös dolgot fogunk benne olvasni, olyat, amit nem biztos, hogy értünk. Én is járok ám így. Például a mai evangélium utolsó mondatát, ezt nem nagyon értem. Nagyon titokzatos. Azt a napot vagy órát senki sem tudja, sem az ég angyalai, sem a Fiú, hanem egyedül az Atya. Van egy nap, amiről csak az Atya tud. Ezt tudjátok melyik nap? Nem a hétfő, nem a kedd, ez a világ utolsó napja. De nemcsak egy embernek az életének a vége, hanem az összesnek, az egész világ vége.

No, most ebben a percben az egész földön hány ember születik egy perc alatt. Hány ember él a földön összesen? Én úgy tudom, hogy több, mint hét milliárd. Mórágyon, mondjuk, kerekítsünk, laknak ezren. A hét milliárdban az ezer. Tehát hét millió darab Mórágy falu, az a föld lakossága. Hét millió darab Mórágy falu, az a Föld lakossága és ebből a nagy hét milliárdos embertömegből, olyan nagy itt a mozgás, ki-be jönnek az emberek. Megszületik, meghal. Megszületik, meghal. Percenként úgy tudom körülbelül 260 ember születik és percenként 220 hal meg. Akkor mennyien vagyunk többen percenként? Negyvennel vagyunk többen percenként. Majdnem egy másodpercenként eggyel többen vagyunk. Ez nagyon sok ám! Van, aki ebben a percben hal meg. Neki az a világvége. Az a 220 ember, aki ebben a percben hal meg, neki az a világvége. De azt mondja Jézus, hogy: „Ég és föld elmúlnak, de az én igéim soha el nem múlnak. Ám azt a napot vagy órát senki sem tudja.”

Tudja valaki, mikor lesz a világvége? Szóljon, mert akkor, ha holnap lesz, már nem telefonálgatok a jövő pénteki ügyekben. Holnap lesz a világvége? Nem, nem tudja senki. Tegyük fel, hogy holnap lenne a világvége. Holnap reggel hétkor lenne a világvége, akkor készülnétek a szülinapotokra? Mi a világvége, mondjátok meg? – Meghalunk, kampec. Ettől jobb! Nézzétek ezt a Jézus szobrot. Ez egy szobor, nem mozog. Képzeld el azt, hogy megmozdítaná a fejét. Most megmozdulna ez a szobor, a feje megmozdulna. Jézus ott van keresztre feszítve és megszólalna, akkor megijednénk, ugye? Tudjátok ilyesmi ám történt bizonyos helyeken, időben, hogy megmozdult Jézus a kereszten és valaki ott imádkozott előtte és beszélt hozzá. Nem tudjuk, mikor jön el a világvége. De az biztos, hogy Jézus szavai nem múlnak el soha! Ez az ég és ez a föld ez elmúlik. A mi életünk is elmúlik.

Ez a virág, ami ide van rakva a vázába, meddig lesz ilyen szép, mint most? Egyébként nagyon köszönjük a virágot! Meddig lesz ilyen szép, egy hétig? Igen, ha cseréli az ember a vizet naponta, akkor egy hétig. Mondjátok, milyen lesz ez a virág egy hónap múlva, ez a rózsa? Milyen lesz fél év múlva? Milyen lesz egy év múlva? Csupa barna, száraz. Igaz? Milyen lesz tíz év múlva? Olyan, mint itt a falon ez a por. A templomnak a fala is így elmállik. Ezek az épületek, amiket régen építettek ezek elporladnak, eltűnnek szép lassan.
Mi az, ami megmarad? Azt mondja Jézus: ég és föld elmúlnak, de az én szavaim nem múlnak el soha! Mi az, ami megmarad? Jézus szava megmarad! Ezt jegyezzük meg! Minden elmúlik, de Jézus szava, az nem! Most egy pici csendben, csukjuk be a szemünket és adjunk ezért hálát! Ámen!

Szekszárd, Nagydorog, Sejttalálkozó, 2018. november 14. lejegyezte: Kárpáti Angéla

Kérdések a reflexióhoz:
1.                  Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.                  Mit nem értesz a Bibliából?
3.                  Milyen jelei vannak a világvégének a mi korunkban? Mi a legfontosabb vigasztaló gondolat számodra a világvégével kapcsolatban?

Szeretettel: Péter atya


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a