Ugrás a fő tartalomra

Hogyan élezzük ki a fogunkat az ördög ellen?



Márk evangéliuma 6,7-13
Aztán magához hívta a tizenkettőt, és elkezdte őket kettesével elküldeni. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek felett. Meghagyta nekik, hogy az útra vándorboton kívül semmit ne vigyenek. Se táskát, se kenyeret, se pénzt az övükben. Sarut kössenek, de ne öltözzenek két köntösbe. Azt mondta nekik: Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott, amíg tovább nem mentek onnan. Ha pedig valahol nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek ki, rázzátok le lábatokról a port is, bizonyságul ellenük. Azok elmentek, és hirdették, hogy tartsanak bűnbánatot. Sok ördögöt kiűztek. Sok beteget megkentek olajjal, és azok meggyógyultak. Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Az Úr Jézus keresztje egy fegyver. Ezt a fegyvert használni is kell. Hit és gyógyulás útján a mai lépésünk az, hogy élezzük ki a fogainkat az ördög ellen. Kicsit ilyen mókás ez a kifejezés. Hiszen az ördög ellen nem a fogainkkal harcolunk, hanem az Úr keresztjével. Kiélezni a fogunkat azt jelenti, hogy határozottan és erőteljesen felvesszük a harcot lelkünk ellenségével. Határozottan és tudatosan.
Azt hallottuk a mai evangéliumból, hogy Jézus hatalmat adott a tanítványainak arra, hogy kiűzzék a gonosz lelkeket, az ördögöket, más szóval a tisztátalan lelkeket. Az ördögök büdösek, tisztátalan lelkek. Időnként szoktam vicceket írni, amik ilyen komoly viccek, teológiai tartalmúak a sátán kigúnyolására, Isten dicsőségére és az emberek megszabadítására. Ez a három gondolat így egyben a Katekizmusban is szerepel, hogy ez a célunk. Isten dicsősége, a sátán kigúnyolása és az emberek megmentése. Feltehetünk egy ilyen kérdést, hogy miért büdös a sátán. Azért, mert nem fürdött meg a szentelt vízben. A szentelt víz egy valódi hatalmat képvisel. Hogyha jól megfigyeljük azt az áldást, amit a pap elmond a szentelt víz felett, akkor az szerepel benne, hogy űzzön ki minden titkos kórt. Ahova hintik, onnan távozzék a gonosz lélek ártalma.

A szentelt víz nem valami babonaság, nem valami népi mese, hanem az által nyeri el erejét, hogy a pap Isten igéjére hivatkozva elmondja rá a szentelő imádságot. Egy áldást. Így hát, újra és újra vegyük fel azokat a szellemi fegyvereket, amiket az Egyház ad nekünk. A kereszt, a szentelt víz, Isten igazságainak ismételgetése. Amiket biztos, hogy nagyon sokszor gyakorlunk, de tudnunk is kell, hogy mi ez, mit csinálunk. Azt hallottuk, hogy Jézus hatalmat adott. De ez nem fizikai erő. A fizikai erővel lehet hangosabban beszélni, fizikai erővel oda lehet valakinek ütni. Fizikai erővel, le lehet valahova dobni egy bombát. De bármilyen bombát is dobunk le a láthatatlan világ ellen, nem ér semmit. A gonosz lelkek, a fejedelemségek változtatnak a díszleteken. A nácizmus idején olyan zászlók voltak. A kommunizmus idején ilyen zászlók. Kapitalizmus idején ilyen zászlók vannak. Mindegy mi a díszlet, de mögötte ott működhet, és sokszor működik is a gonosz lélek. Tehát nekünk, ahhoz hogy ellene mondjunk, nem fizikai erővel kell kiűznünk, hanem szellemi hatalommal, tekintéllyel. Ez a tekintély sem a mienk, hanem ajándék. Abból fakad, hogy a mennyei Atya elküldte Fiát, Jézus Krisztust a világba, azért, hogy a bűnbeesett emberiséget visszavezesse, visszaszeresse a mennyei Atyához. 

Azt olvassuk a János evangéliumában a feltámadás jelenete után, hogy: „Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket.” (20,21) Tehát küldetésünk van. Ahogy maga Jézus kiűzte az ördögöket, meggyógyította a betegeket, úgy ez a mi feladatunk is. Az egész Egyház küldetése, amin belül kinek-kinek meglehet a részfeladata. Az Egyház közössége hordozza ezt. Nem mi találjuk ki. Nem a mi érdemünkből fakad, Mi, akik meg vagyunk keresztelve az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, hisszük, hogy van hatalmunk arra, hogy ellene mondjunk a sátánnak. Hogy ellene mondjunk minden kísértésnek, minden rossznak. Ezt gyakorolni kell. Gyakorolni és felszítani és erősíteni. Ez a hatalom, ahogy már mondtam nem a mi kiváltságunk. Nem a mi erényünk. Nem a mi érdemünk miatt van. Ez a Teremtő Isten hatalma, aki mindent jónak alkotott. A gonosz lelkek is kezdetben jónak lettek teremtve. Ezt ne felejtsük el. De nem maradtak meg abban a szolgálatban, amit Isten kijelölt nekik. Elhagyták a szolgálatukat és ezért Isten kivetette őket a mennyből. Nincs többé helyük Isten örökségében.

Egy pici gondolat erről, hogy a gonosz lelkek azok tisztán szellemi lények. Tehát a döntésüket nem fogják megváltoztatni. A gonosz lelkek megtéréséért imádkozni ez tévedés. Ennek még a lehetőségét is kizárta az Egyház, azt mondva, hogy ez eretnekség. Nem csak, hogy felesleges imádkozni a gonosz lelkek megtéréséért, hanem veszélyes is. Mert miközben a gonosz lelkekre figyelünk, hogy térjenek meg, aközben a tévedések által befolyásolnak minket. Tehát nem az ördögök vannak a középpontban, hanem az Isten irgalma, hogy Ő mindent jónak alkotott. Mi a mulandó időben létezünk. Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek. Ha valamit hétfőn döntünk, azon változtathatunk kedden. De gondoljunk bele, ha egyetlen napból állna az egész év, vagy az egész életünk, akkor már másként állna a helyzet. A mi sorsunkban benne van a változás lehetősége. Az ördög sorsában nincs benne. Élezzük ki fogainkat az ördög ellen! Itt a földön szellemi harc van. Ez soha nem is fog véget érni itt a földön egy pillanatra se. Az ördög nem nyugszik addig, amíg rést nem talál a mi fegyverzetünkön.  Nem kell okot adni az ördögnek, hogy támadjon. Le van írva többször is a Zsoltárok könyvében, hogy „gyűlölőink ok nélkül támadnak ránk” (35,7.19; 38,20; 69,5; 109,3; 119,161). Az Úr Jézus is idézi ezt, a János evangéliumban olvashatjuk: „ok nélkül gyűlöltek” (15,25). Többször benne van a Bibliában. Ok nélkül. Tehát az ördög nem okot keres arra, hogy támadjon, hanem a fegyverzetünkön rést keres.

Szent Pál ír erről a mennyei fegyverzetről, az Efezusi levél hatodik fejezetében. Ez a mennyei fegyverzet leginkább arra vonatkozik, hogy az Ige kardjával, a Szentlélek erejével kijelentjük az igazságot. Mi az igazság az ördöggel kapcsolatban? Az, hogy veszített, az, hogy Jézus Krisztus győzött. Most ez nem egy logikus következtetésre építhető gondolkodás. Hiszen ez a harc a láthatatlan világban zajlik. Amikor valamit hittel kijelentjük, akkor nem biztos, hogy azonnal látjuk a következményt a látható világban, de akár ilyen is megtörténhet. Picit meg kell tanulnunk máshogy látni, máshogy érezni, máshogy gondolkodni. Mikor azt mondjuk, hogy a mi fegyverünk a kereszt, akkor ez azt jelenti, hogy Isten legmélyebb szeretetére hivatkozunk. Elsősorban az ördögök kiűzése az azt jelenti, hogy kihirdetjük, hogy Isten szereti az embereket.

Gondoljunk bele, hogy valaki elindulna egy elrabolt embernek a kiszabadítására. Miközben kiszabadítja, az ellenségtől több másik embert, a fogva tartókat meg kellene, hogy öljék. Utána elhozták vissza azt a kiszabadított embert, vissza a családjához, akkor nem azzal kezdené ez a megmentő, hogy útközben megöltem tíz gonosz ellenséget. Nem ez volt a lényeg. Legjobb lett volna az nyilván, itt emberek esetében, hogy nem kell senkit megölni ahhoz, hogy kiszabadítsunk valakit az ellenség karmaiból. Tehát amikor a gonosz lélek kezéből kiszabadítunk valakit, akkor nem az a lényeg, hogy mi hősködjünk a gonosz lelkek fölött. Az apostolok kicsit ilyenek voltak. Mondták Jézusnak, hogy „a te nevedben még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk” (Lukács 10,17). Hősködtek. Jézus egy kicsit rájuk pirít, hogy ne arra figyeljetek, hanem arra, hogy a nevetek fel van írva a mennyben, ami azt jelenti, hogy Isten irgalmába bele vagytok pecsételve. 

Tehát mi nem az ördögre koncentrálunk. Még akkor se, ha ez a mai téma címe, hogy élezd ki fogaid az ördög ellen. Nem! Hanem inkább az emberek megmentésére, Isten dicsőségére és a sátán kigúnyolására.  

Hallottuk az Ószövetségből Dávid és Góliát harcát (1Sámuel 17). Ami, igazából nem is túl nagy harc volt, mert Dávid olyan nagy hittel indult neki, hogy Góliátnak, ha lett volna egy kis esze, már érezhette volna, hogy eleve veszíteni fog. De mit is mondott Góliát Dávidnak? Góliát átkozta Dávid Urát, az élő Istent. Dávid lelkiismerete megmozdult. Azt mondta, hogy ő ezt nem hagyja. Ő ezt nem bírja tovább tűrni a lelkében, hogy valaki átkozza az élő Istent. Ez szorosan összefügg a gonosz lélek működésével. Ez a kiinduló pontja a szellemi harcnak. Mert az ördög nem kifejezetten ellenünk harcol, hanem a mögöttünk lévő élő Isten ellen. Őt átkozza, őt becsmérli. A mi legyőzésünkkel Isten dicsőségét akarja csorbítani. Dávid és Góliát csatáját kicsit ilyen szimbolikus érzékkel kell hallgatni. Mit is mond Góliát? – „Hát kutya vagyok én?” (1Sámuel 17,43) No, most az, hogy kutya, nem ennek az állatnak a becsmérlése. A Bibliában bizonyos állatoknak a tulajdonságait emberekre vonatkoztathatják. Például a kutya szokott hízelegni, csóválja a farkát, odajön, mozgatja a fülét, picit nyüszít.  Aztán hasonlatokat hallunk a kígyóról, a skorpióról. Nincs ezekkel a teremtényekkel semmi baj, Isten teremtményei. De vannak bizonyos tulajdonságai, amik szellemi harcra vonatkoztathatók.

            Például nagyon érdekes, voltam nemrég a Természettudományi Múzeumban és bemutattak egy pitont, és azt mondta a gazdája, hogy folyamatosan sziszeg a nyelvével. Erről nekem eszembe jutott, hogy ilyen a gonosz lélek. Folyamatosan fecseg a fülünkbe, hogy eltántorítson Istentől. A kutyának van egy olyan tulajdonsága, ami hasonlítható a gonosz lélekre. Ez a hízelgés. Tud hízelegni, hogy levegye az embert a lábáról. Kapjon egy kis ennivalót. Ilyen egy kutya. Ezzel nincs baj. De a gonosz lélek úgy hízeleg, hogy kicsalogassa a hitet a szívünkből.

            Hadd olvassak egy történetet Smith Wigglesworth: A hit apostola című könyvéből. „Smith Wigglesworth nem adott helyet az ördögnek és a kívülállóknak. Úgy látszott, mintha nyers, darabos lenne a modora. A következő történet rávilágít az ördöggel szemben tanúsított magatartására. Egy napon, miközben a buszra várakozott, a mellette álló hölgyhöz kis kutya csatlakozott. Valószínűleg kiszabadult és utána szaladt, a hölgynek nagy bosszúságára. Ő lehajolt és a fejére verve utasította: „Menj haza drágám! Nem tudlak haza vinni.” A kutya csak csóválta a farkát, de esze ágában sem volt hazamenni. „Igazán, haza kell menned, drágám!” - mondta neki újra. Közben megjelent a busz és a hölgy dühös lett. Dobbantott a lábával és szigorúan mondta: „Menj haza rögtön!” A kiskutya rossz néven vette ezt a bánásmódot. Farkát lába közé húzva elfutott, úgy ahogy bírt. „Így kell önnek a sátánt is elkergetni mondta” - Wigglesworth, hogy a buszra várakozók mind hallhatták.”

            Tehát amikor Góliát kutyához hasonlítja magát, ezzel egy elég nagy öngólt rúgott. Már megszabta előre a saját sorsát. Úgyhogy Dávid, hatalmas erővel, a Seregek Urának nevével ment Góliát ellen. Ha kérdezik tőlünk, hogyan győzte le Dávid Góliátot. Nem az a lényeg, hogy parittyával, hanem a Seregek Urának nevével. Isten nevével. Tehát, Isten az, aki letiporja az ellenséget. Élezzük ki a fogainkat az ördög ellen.

            Mit mond Dávid? „Az Úr a kezembe fog adni téged. Megöllek, leveszem rólad a fejedet.” Dávidot feldühítette az, hogy Góliát gyalázta az élő Istent. Néhány sorral előrébb olvashatjuk, hogy a filiszteus negyven napon át, minden reggel és este előjött és kiállt. Odaállt a zsidó sereg elé és átkozta az Istent. Negyven nap, reggel és este. Képzeljük el, hogy mi lenne, ha valaki a házunk ablaka alatt kiabálna negyven napig reggel, este azt, hogy átkozott legyen a Jézus Krisztus! Tűrnénk ezt? Meddig tűrnénk ezt? Mi lenne? Mondja addig, míg ki nem fogy a szusz a tüdejéből?

            Kedves Testvérek! Azt hallottuk az evangéliumban, hogy „az apostolok elindultak. Sok ördögöt kiűztek, sok beteget megkentek olajjal.” Ne alkudozzunk az ördöggel! Nem lehet vele alkudozni! Indulattal kell elutasítani az ördög minden kísértését, határozottan. Mi lesz a következménye ennek? Az emberek megszabadulnak, meggyógyulnak. Megszületik a szívükben a hálaadás. Megérzik, hogy Isten tényleg szereti Őket és ez a cél. Ennek egy előzetes lépése az, hogy elűzzük az ördögöt.

            Nemrég beszélgettem egy rákos nővel, aki elmondta, hogy mire gondolt, miközben ott volt a betegek között. Azt mondta, hogy „Én mindig arra gondolok: >>Te is ide fogsz jutni, mint a többiek!<<” Ott ültek körülötte a folyosón lesoványodva, betegen a többiek. Tehát az ördög beültette a gondolkodásába, hogy féljen, fenyegette. Az ördög vagy fenyeget, vagy hízeleg. Mindegy is! Ugyanazon az egy elven működik. Lehet, hogy éppen dicsérget, hogy „Te milyen szép vagy, egészséges, erős, fiatal. Ne is gondolj arra, hogy te valaha gyenge leszel!” Pedig a gyengeségünkben Istenhez kiálthatunk.

Nincs baj azzal, hogy valaki beteg. Most nehogy azt érezze valaki, hogy a betegnek szégyellnie kell magát, mert biztos okot adott az ördögnek a bűneivel arra, hogy betegséget küldjön rá. Senki ne féljen, aki beteg! Betegek bátorodjanak fel, mert Isten szereti őket. Ez az Örömhír! Isten szeret téged és meg akar szabadítani. Bármi legyen az oka, a gyökere, majd ő ezt elintézi. Kiáltsunk Istenhez, kedves testvérek és élezzük ki a fogainkat az ördög ellen! Ámen!

Szekszárd, Nagydorog, Sejttalálkozó, 2018. október 10. lejegyezte: Kárpáti Angéla
meghallgatható youtube: Mk 6,7-13 Az ördög megtéréséért eretnekség imádkozni (2012.okt.10.)
– szeretettel Péter atya–

Kérdések a reflexióhoz:
1.            Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.            Neked mit szokott suttogni az ördög? Észrevetted már? Legyőzted? Hogyan?
3.            Ajánlom mindenkinek az Eloldozva szabadító szolgálatot Neal Lozano könyve alapján a Pécsi Imádság Házában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a