Ugrás a fő tartalomra

Benned is él egy kismalac, vagy egy nagy disznó?




Márk evangéliuma 6,7-13
Abban az időben: Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kettesével elküldte őket, hatalmat adva nekik a tisztátalan lelkek felett. Megparancsolta nekik, hogy az útra ne vigyenek semmit, csak vándorbotot: sem kenyeret, sem tarisznyát, sem pénzt az övükben. Sarut kössenek, de két ruhadarabot ne vegyenek magukra. Azután így folytatta: „Ha valahol betértek egy házba, maradjatok ott addig, amíg utatokat nem folytatjátok. Ha valamely helységben nem fogadnak be és nem hallgatnak meg titeket, menjetek el onnét, s még a port is rázzátok le lábatokról, tanúbizonyságul ellenük.” Azok elmentek, s hirdették mindenkinek, hogy térjenek meg. Sok ördögöt kiűztek, és olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak. Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Jézus mindenkihez küldte a tanítványait. Minden beteghez, minden egészségeshez, minden fiatalhoz, minden időshöz, zsidókhoz is és a nem-zsidókhoz is. Az emberek hogyan fogadják? Ez a kérdés. Nem az, hogy Isten akarja-e minden gyermekét elhalmozni javakkal. Isten nem személyválogató. Azt mondja Szent Péter apostol az Apostolok Cselekedeteiben: „Isten, aki ismeri a szíveket, tanúságot tett, mert nekik éppúgy megadta a Szentlelket, mint nekünk. Nem tett semmi különbséget köztünk és közöttük, amikor a hit által megtisztította szívüket.” (15,8-9) Péter apostol a zsidóknak mondja, mikor arról vitatkoznak, hogy vajon a nem-zsidóknak, más néven a pogányoknak szabad-e hirdetni Jézus megváltó szeretetét. A Szentlélek megmutatja, hogy igen, persze, hogy szabad. Mindenkinek hallania kell az igazságot, megkülönböztetés nélkül. Isten nem személyválogató.

Bennünk azonban van személyválogatás, hogyha őszintén a szívünkbe tekintünk és bűnbánatot tartunk. Már csak, hogy ha arra gondolunk, hogy hogyan közeledünk egy tanárhoz, vagy egy diákhoz. Lehet, hogy a tanártól félünk. A személyválogatás összekapcsolódik a félelemmel. Szeretnénk bebiztosítani magunkat. Azokkal szeretnénk körülvenni magunkat, akik elfogadnak minket, szeretnek. Láttátok-e már a Mennyországot választom című filmet? Kezeket fel, aki látta! Mennyországot választom. Egy ember látta az egész templomban. Hűha! Kiről szól? – Jézusról. – Nem nyert. Mennyországot választom című film, Néri Szent Fülöpről szól. Régen volt egy film Néri Szent Fülöpről, az volt a címe: Legyetek jók, ha tudtok. Azt ki látta? Azt már többen látták. Azt már legalább tízen. Gyorsan leraktátok a kezeteket. Jó volt? Emlékeztek Kaka Matyira? Azt biztos mindenki megjegyezte. Igaz? Szóval, Néri Szent Fülöpről van egy új film. Az a címe, hogy Mennyországot választom. Két részes, elég hosszú, de nem lehet unatkozni rajta. Lehet közben nagyokat nevetni, meg még sírni is. Elhatároztam, hogy megnézem másodjára is, mert egy évvel ezelőtt, vagy más fél éve láttam. Letöltöttem a telefonomra és minden kis apró szabadidőmben, ha már ilyen okos ez a telefon, akkor okosítson engem is. Mikor egyedül ebédelek, vagy reggelizek, odarakom és nézem a Fülöp atyáról szóló filmet.

Ma reggel pont azt a részt néztem, hogy jönnek, hogy megvizsgálják Fülöp atyát. Pápa, bíborosok, teológusok. Egy kicsit meg akarják szorongatni. Az történik, hogy be kell számolni Fülöp atyának arról, hogy mit csinált a pénzzel, amit kapott. Mi lett a templomfelújítással? Milyen emberekkel foglalkozik? Kiket gyűjt össze? Mit csinál? Egyébként ez a vizsgálat az egy fontos dolog. Hogyha nem vizsgálnánk meg a dolgokat, akkor egyszer csak fejünkre nőne az ördög és minden rosszat megcsinálnánk, anélkül, hogy észrevennénk. No, tehát vizsgálgatják a Fülöp atyát és mondja neki a pápa, számolj be, mondd el, hogy mi van ezekkel a dolgokkal. Milyen szabályokat adtál az embereknek? Akkor Fülöp atya mondja, hogy: „Egy szabályt választottam. Mindenkit befogadok, és mindenkihez könyörületes leszek.” Ennyit mondott. Nem ragozta túl sokáig. Isten nagyon egyszerű és Istennek a barátai is egyre egyszerűbbek. Aki Istenhez a legközelebb van, az a legegyszerűbb és a legboldogabb. Ezt kívánom nektek is, mindannyiótoknak. Legyünk Istenhez nagyon közel és akkor nagyon egyszerűek leszünk és nagyon boldogok.

Nem kell túl nagy IQ fighternek lenni. Egyébként az nem baj, hogyha tanulsz és okos vagy, lediplomázol, vagy egy komoly szakmát kitanulsz és tényleg ügyesen forgolódsz az életben. Ez nem baj, sőt nagyon jó. Azért vannak itt a tanárkollégák, hogy nagy vésőkkel ütögessék a fejeteket és a fölösleges dolgokat lehántsák rólatok. Igaz? Megmaradjon a tiszta, kristályelme. Van ilyen? Hát, nem teljesen. Néha kicsit olyan darabosak maradunk. Ugye? Isten mindannyiunkat személyesen szeret. Téged személyesen és különlegesen ismer és hozzád is könyörületes. Azt mondja Jézus: csak ott menjetek inkább tovább, ahol nem fogadnak be. Nem Isten válogat minket, hanem mi válogatjuk meg azt, hogy most hiszünk Istenben, vagy nem. Mi válogatjuk meg, hogy kit szeretünk, vagy kit nem. Ezért gondoljuk azt, hogy Isten is ilyen, mert mi ilyenek vagyunk. Mert mi azt gondoljuk, hogy Isten olyan, mint amilyenek mi vagyunk. Ide figyeljetek, hogyha a világ száz legjobb emberét ideállítanánk egymás mellé, együtt véve sem lennének annyira jók, mint maga Isten. Mert Isten minden jóság forrása. Ne abból képzeljük el Istent, hogy milyenek az emberek, hanem fordítva. Gondolkodjunk Istenről, hogy Ő milyen és az alapján közeledjünk mi is a többiekhez. Isten végtelenül jó, végtelenül egyszerű. Ő bízik benned, újra és újra. Könyörületes hozzád, újra és újra.

Szoktam ovishittant tartani és észrevettem, hogyha a gyerekeknek valami nagyon tetszik, kicsiknek. Mutatok focis trükköket. Ki látott már focis trükkömet interneten, videón vagy élőben? Vannak jó focis trükkjeim a youtube-on, nézzétek meg. Péter atya az utcán dekázgat, meg ilyenek. Amikor az ovisokkal játszok, akkor azt mondják: „Még egyszer, még egyszer!” S akkor gondolkodok, hogy vajon mit jelent az, hogy még egyszer. Ez a még egyszer nem azt jelenti, hogy már csak egyszer, hát még egyszer, hanem még egyszer vég nélkül. Egyszer megcsináltad, akkor még egyszer. A még egyszer nem azt jelenti, hogy veszel egy merésnyivel a levesből, hanem a még egyszer az az, hogy ne hagyd abba. Még egyszer, de ne hagyd abba. Isten a nagy még egyszer. Az, aki olyan szeretettel fordul hozzád, olyan irgalommal, olyan megértéssel fordul hozzád, hogy ezt nem tudod elveszíteni.

Lehet, hogy ha komolyabban belenézel a szívedbe, akkor rájössz, hogy van benned egy kismalac, vagy egy nagy disznó. Tehát bűnös vagy. Bűnös és büdös. Lehet, hogy azt mondanád, hogy Isten engem nem tud szeretni. Vagy, ha nem magadról mondod ezt, akkor valaki másról. Olyan nagy bűnt követett el, hogy ezt már nem lehet megbocsátani. De tudjátok, ilyenek vagyunk mi, hogy ezt azért már nem lehet megbocsátani. Isten se bocsájthatja ezt meg, ki kell végezni. Kettőbe vágni, felülről, alulról, hosszában, keresztbe. De nem! Isten a nagy még egyszer, az irgalom, a könyörület, aki mindig visszafogad, ha visszamész hozzá. Ő rajta nem múlik. Nála mindig nyitva van az ajtó - mindig.

Kedves Testvérek! Ez az örömhír. Ez az evangélium. Ez az egész Egyház lényege. Nem az az Egyház lényege, hogy hány oszlop van ebben a templomban. Nem is tudnám megszámolni, mert ott a hátsó egybe van építve az orgonafeljáróval, vagy mivel. Hány oszlop van ebben a templomban, vagy hány parancsolat van, vagy hányszor kell járni misére? Nem ez a lényeg. A lényeg maga Isten, aki a nagy MÉG EGYSZER. Örülünk neki, hogy Ő még egyszer, még végtelenszer árasztja rád az Ő örömét. Isten azt akarja, hogy örülj. Isten azt akarja, hogy boldog legyél, teljesen szabadon.  Ő soha semmit sem tagadott meg tőled. Mi emberek olyanok vagyunk, hogy néha megtagadunk dolgokat a másiktól. Erre mosolygok, arra nem mosolygok. Valakitől megtagadunk valamit, de Isten soha semmit se tagadott meg tőled. Ezért mondja azt Jézus, hogy az útra ne vigyetek semmit, mert én magam leszek veletek. Mert én magam fogok mindent megadni. Gyógyítsatok meg mindenkit. Kenjetek meg mindenkit olajjal. Szeressetek mindenkit.

Tegnap tanítottam a nyolcadikos hittanosokat és volt egy ilyen kérdés a hittankönyvben, hogy miért kell mindenkit szeretni. Az egyik lány mondja, hogy nem kell mindenkit szeretni. Én nem szeretek mindenkit. Ez hülyeség, ezt mondta. Gondolkoztam, hogy kéne megfogni ezt a lányt. Tudjátok mit? Igazatok van. Tényleg nem kell mindenkit szeretni. Nem kell mindenkit szeretni, csak épp azt, aki előtted van. Csak épp azt, aki előtted van, aki pont ott van. Aki melletted áll a boltban, vagy a mogorva, vagy éppen vidám osztályfőnöködet. Mikor milyen, nem mindig egyforma. Néha fülig ér a szája, máskor meg a füle ér lefelé a földig, mert le van konyulva szegénynek. Szomorkodik a tanárod is, ezért szeresd. Imádkozz a tanárodért, mert ő sem aranyból van. Néha aranyból van a szíve, máskor meg vasból. Isten Jó! Ámen!

Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2018. július 11. lejegyezte: Kárpáti Angéla
 – szeretettel Péter atya
Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Boldoggá tett téged ez a prédikáció?
3.      Miben szeretnéd azt, hogy az életedben megtörténjen a MÉG EGYSZER?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a