Ugrás a fő tartalomra

Nem foglalkozol túl sokat magaddal?




A hit által vesszük birtokba az ígéreteket

Márk evangéliuma 5, 21-43

Abban az időben: Amikor Jézus a bárkával ismét átkelt a túlsó partján nagy tömeg sereglett köréje. Ekkor odajött egy Jairus nevű férfi, a zsinagóga elöljárója, s mihelyt meglátta őt, a lába elé borult, és nagyon kérte: Halálán van a lányom. Jöjj, tedd rá a kezedet, hogy meggyógyuljon és éljen! Erre Ő elment vele. Nagy tömeg kísérte, és tolongott körülötte. A zsinagóga elöljárójának házából jöttek és közölték: Meghalt a lányod. Miért fárasztanád a Mestert? A hír hallatára Jézus így bátorította a zsinagóga elöljáróját: Ne félj, csak higgy! Péteren, Jakabon és Jánoson, Jakab testvérén kívül senkinek sem engedte meg, hogy vele menjen. Amikor odaértek az elöljáró házához, nagy riadalmat, sok siratót és jajgatót látott. Bement és így szólt hozzájuk: Mit lármáztok itt, miért sírtok? A gyermek nem halt meg, csak alszik. Azok kinevették. Ő azonban mindenkit kiparancsolt, maga mellé vette a gyermek apját, anyját, s kísérőivel együtt bement a helyiségbe, ahol a gyermek volt. Megfogta a kislány kezét, és azt mondta neki: Talita kúm, ami annyit jelent: Kislány, mondom neked, kelj föl! A kislány azonnal fölkelt, és járni kezdett. Tizenkét éves volt. Azok pedig magukon kívül voltak a csodálkozástól. De ő szigorúan meghagyta nekik, hogy ezt a dolgot senki meg ne tudja. Azután szólt nekik, hogy adjanak enni a kislánynak. Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Hallottuk az evangéliumból, hogy egy halálos beteghez hívják Jézust. Különleges eset, hiszen a beteg egy tizenkét éves kislány. Valahogy az idősebbeknél könnyebben elfogadjuk azt, hogy idősek, meg kell halniuk. Fiataloknál, ezt nem így gondoljuk. Pedig a Biblia nem azt mondja, hogy az időseknél is fogadjuk el a halált, hanem azt mondja, hallottuk: „A halált nem Isten alkotta, ő nem leli örömét az élők pusztulásában.” (Bölcs 1,13) Isten se fiatalnak, se öregnek, senkinek nem a halált szánja. Ahogy hallottuk, a sátán irigysége révén jött a világba a halál. A halál az a sátán műve. Ő találta ki, ő hozta be ezt a világba. Az ember beengedte a szabad akarata által. Most itt van köztünk Jézus Krisztus, aki legyőzte a halált. Hatalmának teljes tudatában indul el, rögtön, ahogy kérik, hogy jöjjön, tegye rá a kezét a kislányra, hogy meggyógyuljon és éljen. Jézusnak elég egy szó, egy érintés, egy tekintet. Jézus istensége megállíthatatlan. Ezt jó, újra és újra kimondani, hogy Jézus istensége, hatalma megállíthatatlan.

Tulajdonképpen sokszor a saját szívünket meg kell győzni az igazságról, mert olyanok vagyunk igazából, mint az óra. Főleg a felhúzós órát mondanám hasonlatként, hogy felhúzzuk, beállítjuk pontosan és kezd egy kicsit sietni, vagy egy kicsit késni egy nagyon hajszálnyit, észre sem vesszük. Aztán egyre többet, többet, már lehet, hogy egy percet, két percet késik vagy siet. Utána meg leáll, újra fel kell húzni. Szóval, ha nem emlékeztetjük a szívünket a pontos igazságra, ha nem állítjuk vissza a szívünket az igazsághoz, mint az órát a pontos időhöz, akkor egy idő után magától, mint egy nehézségi erő, mint egy súly, hogy gurul a golyó lefelé a lejtőn, egyszerűen elkalibrálódunk, eltájolódunk. Ezért meg kell győzni magunkat arról újra és újra, hogy nézd meg, itt van Jézus, Ő az, aki legyőzte a halált.

Ne félj! Milyen érdekes, hogy azok az emberek, akik látják, hogy Jézus már korábban csodákat tett, hallanak a csodáiról, Jézus tanítása betölti egész Izrael földjét. Egyszerűen azt mondják: „Ne fáraszd tovább a Mestert.” Nem hitt mindenki Jézusban, hanem volt, aki azt mondta: „Jól van, hagyd rá, most már itt Jézus sem tud semmit csinálni.” De Jézus bátorítja az elhunyt kislánynak az apját, hogy: „Ne félj, csak higgy!” Ugyanígy van Jézus velünk is. Lehet, hogy néha mi azt szeretnénk, hogy Jézus mondjon valami újat, valami mást, valami egészen különlegeset, olyat, amilyet soha senkinek nem mondott. Olyat, ami nincs is benne a Bibliában. Valamit, ami csiklandozza a fülünket. Jézus nem ezt teszi. Ugyanazt mondja, amit akkor mondott ennek az édesapának: „Ne félj, csak higgy!” Jobb nekünk, hogy ugyanazt mondja nekünk is, mint annak idején neki, mert akkor így biztosan tudjuk, hogy a következménye is, a többi lépés is ugyanaz lesz, még ha nem is látjuk. Tehát, hogy ha alázatosan azt mondjuk, hogy elfogadom, hogy miről szól az Evangélium. Elfogadom, hogy én ez követni akarom, akkor fogom látni a következő lépést, mert Jézus az út. Jézus egy járható utat mutat nekünk. Ő az, aki tökéletesen szentként halad előttünk. Nem kell kitalálni az utunkat. Jézus az út. Jézus tudja a következő lépést. Azután, hogy Jézus bátorít minket, ne félj, csak higgy, meg is teszi azt, amire igazán szükségünk van.

Azt mondja Jézus a Hegyi beszédben: „Keressétek Isten országát és annak igazságát. Minden mást, amire szükségetek van, a ti drága, gondviselő szerető, mennyei Atyátok meg fog adni.” (Mt 6,33) Előbb nézz az Istenre! Most a hétvége során Avilai Szent Teréz olvasótábort tartunk. Avilai Szent Teréz mond egy nagyon egyszerű, nagyon szép gondolatot. Ötszáz évvel később Simone Weil is megismételte, francia filozófus, nagyszerű gondolkodó. Mégpedig így hangzik: „Én nem magammal foglalkozom, Istennel foglalkozom, majd Ő foglalkozik velem.” Nálunk sokszor ez nem így van, hanem fordítva. Magunkkal foglalkozunk, és azt gondoljuk, hogy majd foglalkozzon velünk Isten. Isten nem ezt akarja. Előbb foglalkozz Istennel és ne magaddal, s majd Isten foglalkozik veled. Vagyis emeld rá a tekinteted, hagyd megismerni. Akard meglátni azt, hogy Ő milyen hatalmas.

Amikor Jézus hallja a halálhírt, ő is hallja, nem süket, sőt, a hír hallatára, Jézus bátorítja ezt az apát, hogy: „Ne félj, menjünk tovább, jövök veled, segítek. Ne félj, csak higgy! Csak higgy!” A hit erejével kell dicsérni Istent! Amikor megeszünk egy finom ételt, megdicsérjük a szakácsot, a vendéglátót. Miért nem dicsérjük meg előre? Általában azt szoktam csinálni vendégségben, hogy mielőtt belekezdenénk az ebédbe, megköszönöm a vendéglátónak az ebédet, az ebéd megkóstolása előtt. „Köszönöm, hogy meghívtatok ebédre, köszönöm az ebédet.” S akkor mondják: „Még ne köszönd, még nem is tudod, hogy milyen.” „Mondom, hogy teljesen mindegy, hogy milyen, én előre megköszönöm nektek, mert biztos vagyok benne, hogy ti jót főztetek most.”

Tulajdonképpen van bennünk, az emberekben egy hamis dolog, hogy ne köszönd meg előre az ennivalót, mert nem tudod, hogy milyen. Miért ne tudnám? Tudom, hogy szerettek engem, tudtok főzni. Nem óvodások vagytok, hogy a homokozóban műanyag pohárba öntenétek a homokot és azt mondanátok: ez a leves. Ugye, ezt csináltuk gyerekként. Előre megköszönni és tudni azt, hogy mi fog történni. Ez a hit tulajdonképpen. Én még nem kóstoltam meg az ebédet, előre megköszönöm. Még nem tudom, hogy mi lesz, csak azt tudom, hogy Jézus azt mondta és hallom a fülemmel, hogy ne félj, csak higgy! Akkor előre azt mondom, igen, Uram, megyek utánad. Nem akarok félni, hiszek benned! Így vagyunk a mennyországgal. Isten vagy ad nekünk ízelítőt a földi életünkben, vagy nem. Adhat a mennyországból ízelítő bonbonokat, hogy hú, de jó Jézus közelében lenni. Nem biztos, hogy tapasztalunk ilyeneket. Persze jó, hogy ha tapasztalunk, jó, hogy ha megadatik nekünk. Minden esetre hittel haladjunk a mennyország felé. Ha még az emberek kinevetnek is, ugye Jézust kinevették. Azt mondja Jézus: „Mit lármáztok itt, miért sírtok? A gyermek nem halt meg csak alszik.” Erre kinevetik Jézust. Szörnyű! Szörnyű butaság, ostobaság, kinevetik Jézust. Ilyen a hitetlen ember gondolatvilága, kineveti Jézust. Az a helyzet, hogy aki Jézust kineveti, azt majd az ördög fogja kinevetni. Vigyázzunk ezzel! Inkább bízzunk az Istenben! Menjünk Jézus után! Amikor hittel dicsérjük Őt, hittel előre elfogadjuk, hogy Ő jó, jót akar, hatalma van a jót megtenni és meg is fogja tenni. Amikor ezt hittel elfogadjuk, akkor a hit által már befogadjuk azt, ami történni fog. A hit által vesszük birtokba a nekünk adott örökséget, a mennyei örökséget. Ámen!

Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2018. június 27. lejegyezte: Kárpáti Angéla
 – szeretettel Péter atya
Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Milyen bonbont kaptál a mennyországból legutóbb?
3.      Mit éreztél, amikor kinevették a meggyőződésedet? Hogyan kezelted a szituációt?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a