Ugrás a fő tartalomra

Mit tegyél, ha kígyóval álmodsz?


Josip Loncar katolikus karizmatikus tanító egyik előadásában azt mondta, hogy aki kígyóval álmodik, az előjelet kapott arra, hogy nagy veszélyben van az élete. Ilyenkor bűnbánattal, megtéréssel, sok imával, házszenteléssel, szentgyónással, szentáldozással kell védelmet kérni Jézus Krisztustól.



Szent Pál lerázta a kígyót, mint a taknyot!

Márk evangéliuma 16,15-20
Abban az időben Jézus megjelent a tizenegynek, és így szólt hozzájuk: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek! Aki hisz és megkeresztelkedik, az üdvözül, aki nem hisz, az elkárhozik. A híveket ezek a jelek fogják kísérni: a nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveken beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik. Ráteszik a kezüket a betegekre, és azok meggyógyulnak.”Az Úr Jézus, miután ezeket elmondta nekik, felvétetett a mennybe, és helyet foglalt az Isten jobbján. Ők pedig elmentek, és mindenütt hirdették az evangéliumot. Az Úr együtt munkálkodott velük, és az igehirdetést megerősítette a jelek által, amelyek kísérték őket. Ezek az Evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Jézus ígéreteket fűzött az evangélium hirdetéséhez. Ígéretet. Azt mondta, hogy akik hisznek, azok kígyókat vehetnek a kezükbe és nem fog ártani nekik. Képzeljétek el, hogy egyik alkalommal Szent Pál apostol missziós útja során szó szerint megtörtént. Az Apostolok Cselekedeteiben olvashatjuk ezt a 28. fejezetben. Pál apostol hajótörést szenvedett. Nagyon izgalmas élete volt. Hajótörést szenvedett, nyilván nem egyedül, hanem sokakkal, másokkal együtt és kikötöttek egy szigeten, Máltán. Hallottatok már Máltáról? Ez egy sziget. Ezen a szigeten éltek, laktak már emberek. Nem egy lakatlan szigetre jutottak. Azok az emberek, akik ott éltek, kicsit próbáltak segíteni a hajótörötteknek, de esett az eső és hideg volt. Innentől kezdve olvasom a történetet. "Amikor Pál összeszedett egy csomó rőzsét és rárakta a tűzre, egy vipera mászott elő a melegtől és rávetette magát a kezére.”

Szerintetek ez a vipera azért jött, hogy egy kicsit Pál apostol megsimogassa, és azt mondja neki, hogy "jól van, jó kis vipera". Vagy miért jött ez a vipera? Miért vetette magát rá Pál kezére? Szerintem azért, hogy jól beleharapjon. Valószínű bele is harapott. Nem csak ott simogatta Pált, hanem beleharapott. A barbárok, akik ott laktak a szigeten meglátták a kezén lógó állatot és azt mondták egymásnak: „Ez az ember bizonyosan gyilkos, de a bosszú nem hagyja életben.” Hát így gondolkodtak ezek a barbárok. Ez volt az ő felfogásuk, hogy ha valakit megharap egy kígyó, akkor az biztos, hogy isteni büntetés miatt van. Ő egy gyilkos és most utolérte őt a bosszú, nem az által, akit megölt, mert az már halott. Nem is a családja által, akik esetleg haragszanak a gyilkosra, hanem, úgy gondolták a barbárok, hogy maga Isten titokzatos módon megbünteti a gyilkost. Így gondolták a barbárok.

S, hogy gondolta Pál apostol? Most egy kicsit csúnya dolgot fogok mutatni, de lehet már csináltatok olyat. Mondjuk, hogy nem a templomban, nem az iskolában, nem városban, nem lakott helyen. Hanem, mondjuk erdőben nyári táborozáskor nem volt nálatok papír zsebkendő és ki kellett fújni az orrotokat. Akkor mit csináltok? Megfogjátok és lerázzátok. Igaz? Így képzeld el, hogy ott lóg a kezeden egy kígyó és ez történik, de ő lerázta a kígyót a tűzbe és nem lett semmi baja. Megcsináljuk ezt? Most mindenki álljon fel! Tegyük fel, hogy erdőben mész. Mész az erdőben, nincs nálad papír zsebkendő és kicsit taknyos az orrod, megfogod, hogy szoktad csinálni, lerázod. Így képzeljétek el, hogy Pál apostol egy viperát lerázott a kezéről, mint te a taknyot. Hogy lehet ez? Azért lehetséges, mert azt mondta Jézus, hogy a híveket ezek a jelek fogják kísérni. „Nevemben ördögöket űznek ki, új nyelveket beszélnek, kígyókat vehetnek a kezükbe, ha valami mérget isznak nem árt nekik.” Most egy újabb kis poén a felnőtteknek. Felnőttek, ki az, aki kávézik? Kávézók között, ki az, aki hisz Jézusban? Van egy jó hírem. Ha mérget is isztok, nem árt nektek.

Azt nézzük meg, hogy folytatódik a történet. „De ő lerázta a kígyót a tűzbe és nem lett semmi baja. Pedig azok azt hitték, hogy felpuffad, nyomban lerogy és meghal. Vártak is erre jó ideig. Amikor látták, hogy semmi baj se érte, mást gondoltak. Azt mondták, hogy Isten.” Azt mondták Pál apostolról, hogy ez csak maga Isten lehet itt köztünk. Mind a kettő tévedés volt. Az is tévedés volt, hogy azt gondolták Pálról, hogy ő egy gyilkos és most Isten ráküldte a viperát, meg az is tévedés volt, hogy azt gondolták Pálról, hogy ő maga az Isten. Ezzel szemben mi volt az igazság? Az igazság az volt, hogy Pál egy misszionárius volt, aki Jézust hirdette mindenütt. Ha kellett, akkor a hajótörés kellős közepén is, váratlan szituációban.

Most itt mi egy elég jó megszervezett szituációban vagyunk. Itt a templom, nyugodtan ülünk, maximum egy kicsit fázik a lábikónk, de egyébként minden rendben van. Viszont egy teljesen váratlan szituációban, egy nagyon nehéz helyzetben is, bármikor hirdethetjük az Örömhírt. Elmesélek nektek egy ilyen történetet az én életemből, hogy milyen jelentősége van a váratlan helyzetekben. Tavaly Brazíliában jártam három hétig. Erről készítettem egy filmet. Majd lehet, egyszer le is vetítem nektek, vagy megnézhetitek a Youtube-on. 43 perces film. Pont egy iskolai óra keretébe bele fér. Lehet levetítem valamikor valahol, nektek hetedikeseknek az osztályomnak, vagy  a többieknek is. Lényeg az, hogy a tavalyi brazil utam óta, ahogy bejártam egész Magyarországot. Negyven-ötven helyen levetítettem. Budapesten, Szegeden, Kecskeméten, mindenfelé. Egyik alkalommal próbáltuk összeszerelni a technikát. Tudjátok laptop, projektor. Nektek ez már a kisujjatokban van. Nekem is, de akkor az egyik alkalommal mégse nagyon akaródzott sikerülni. Már szórakoztunk vele vagy fél órája, hogy elinduljon. Mindig próbáltunk újabb és újabb módozatokat. Tehát, hogy most így rakjuk össze, most úgy rakjuk össze. Mikor már úgy az ötödik próbálkozás volt, úgy felsóhajtottam és azt mondtam: „Magasztallak, Uram!” No erre ott volt egy ember, aki nem jár templomba. Nem nagyon mutatta, hogy ő különösebben hívő lenne. Ismertem őt a faluból. Azt mondja erre: „Hát ez hihetetlen. Nézem már egy fél órája, hogy mit szerencsétlenkednek. Azt vártam, hogy legalább egy csúnya szót mond, és itt imádkozik.” Ezt mondta ki hangosan ez a lány, amire ő gondolt. Akkor én meglepődtem ezen és örültem neki. Igen egy nehéz helyzetben voltam. Nem tudatosan, nem akarva mondhattam volna azt is, hogy hát a rohadt életbe. Vagy valami még csúnyábbat. Miért nem sikerül már összeszerelni ezt a technikát? Valahogy a szívemből nem az jött fel, hanem az, hogy magasztallak Uram.

Veled is történhet olyan, hogy véletlenül odaszorítják a lábadat a székkel a padhoz. Akkor mondhatod azt, hogy te … láda, ami almacsutkából van. Tudjátok szemétláda. Akkor mégsem azt mondod, hanem igen egy kicsit fáj, nem titkolod el. Tényleg úgy fáj, egy kicsit összeszorítod a fogad és mondasz valami vicceset. Például én is azon járok és elmosolyodsz. Megpróbálhatod megoldani ezt a nehéz helyzetet kicsit emberibb módon. Nem pedig úgy, hogy leüvöltöd a másiknak a haját. Ez az örömhírnek is a hirdetése, hogy a nehéz helyzetekben, Jézus erejével  kicsit mást cselekszünk, mint ahogy mindenki elvárná, mint ahogy mindenki cselekszik. Ez meg fog látszódni.

Ma Xavéri Szent Ferenc ünnepe van, aki elment egészen Kínáig, hogy hirdesse Jézust. Ilyen nagy áldozatot hozott, azért, mert hitte azt, hogy azoknak az embereknek szüksége van Jézusra. Mindannyiinknak szükségünk van Jézusra. Jézus nélkül Pál apostol meghalt volna, hogyha az a vipera csak úgy megmarja. Az a vipera egy gyilkos, mérges állat. Ne akarjatok vele találkozni. De Isten még ettől is megmenthet mindannyiunkat, ha Ő akarja, adott helyzetben az Ő dicsőségére. Nem bűvészmutatványból, nem azért, hogy mi mutogassuk az erőnket, hanem azért, hogy utána megtérjenek az emberek.

Pál apostol, képzeljétek, azon a szigeten tudjátok mit csinált? A sziget fő embere Publius beteg volt, pontosabban Publius apja, lázban és vérhasban gyötrődve feküdt. Pál bement hozzá, imádkozott, rátette a kezét és meggyógyította. Ezután az eset híre elterjedt és a szigetről minden beteg eljött hozzá és mind meggyógyult. Jézus nevében meggyógyultak a szigeten az emberek és mindenki megtért. Málta a mai napig erős keresztény ország. Hisszük azt, hogy Jézus most is ott munkálkodik és itt köztünk is munkálkodik.

 Most egy kicsit csukjuk be a szemünket és imádkozni fogunk. Higgyük el, hogy Jézus odalép most személyesen hozzánk, mindannyiunkhoz, tehozzád is. Élő Jézus Krisztus! Kérlek, hogy szólj hozzánk személyesen! Kenj fel minket Szentlelked erejével, a te hatalmaddal, hogy hirdetni tudjunk téged az embereknek, mert csak rád van szükségünk Jézus. Kérlek Jézus, hogy minden itt jelen lévő kis barátomat, és a felnőtteket is mindenkit érints meg a te szereteteddel, hogy érezzük és tudjuk, hogy kinek hittünk. Neked, akinek hatalmad van a kígyók felett és minden rossz felett. Jézus nevében áradjon ki ránk a Szentlélek! Nyilvánuljanak meg a te csodáid Urunk! Az életünkben nyilvánuljanak meg gyógyulások, szabadulások, megtérések. Ámen!

Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2018. május 9. lejegyezte: Kárpáti Angéla
– szeretettel Péter atya

Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Észrevetted már, hogy időnként barbárként gondolkozol, árvagyerek mentalitással, aki nem tudja, hogy van egy szerető mennyei Atyja? Hogyan tudsz átváltani apostoli gondolkodásra? Mi a különbség?
3.      Milyen csodát szeretnél megtapasztalni az életedben, ami a Bibliában is meg van írva?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a