Ugrás a fő tartalomra

Neked mi, a saját, bevált harci stratégiád a kísértés ellen?





János evangéliuma 10,27-30
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: „Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Örök életet adok nekik, nem vesznek el soha, és senki nem ragadja ki őket kezemből. Atyám, aki nekem adta őket, nagyobb mindenkinél: Atyám kezéből nem ragadhat ki senki semmit. Én és az Atya egy vagyunk.” Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

Húsvét negyedik vasárnapján mindig a jó pásztorról szóló evangéliumi részletből hallunk. S már ezzel rögtön belehelyez minket Isten szava egy képbe. Ez a kép irányíthat minket, hogyha engedjük neki. Van a jó pásztor, van az ő gyenge nyája, ahogy hallottuk a könyörgésben a mise elején és van az ellenség is. A jó pásztor az Isten, a gyenge nyáj mi vagyunk, az emberek. Az ellenség pedig a gonosz lélek. A gonosz lélek egy személy, aki nagyon intelligens. Nagy hatalma, tudása és ereje van. Láthatatlan. Nem kötődik térhez és időhöz, úgy, mint mi, testben élő emberek. A gonosz lélek nem az emberi fantázia szüleménye. Nem pusztán egy kulturális képződmény, ami a modern embernek már nem szükséges és elfelejthető tényező. Szó sincs róla. Aki azt gondolja, hogy nincs gonosz lélek, az téved. Aki meg mindenben gonosz lelket lát, az is téved.

A Szentírás nagyon sokszor beszél a gonosz lélekről, de nyilvánvalóan bemutatja azt, mint ahogy az Egyház tanítása is, hogy a gonosz lélek egy teremtmény. A teremtő Isten mérhetetlenül fölötte áll minden teremtményének, így a gonosz léleknek is. A gonosz lelket is kezdetben jónak alkotta az Isten. Nem rossz kezdettől fogva, hanem önként döntött úgy, hogy fellázad és ez a lázadása már maradandó. Számára nincs bűnbocsánat, nincs bűnbánat, mert egy szellemi lány más kategóriában mozog, mint egy testben létező ember. Nem akarom részletesen ennek a kérdésnek a teológiáját tárgyalni, de azt hiszem azért a legalapvetőbb dolgokat elmondtam.

Térjünk vissza ehhez a képhez, hogy a jó pásztor, a nyáj, a bárányok és a farkas az ellenség. A bárány tehetetlen a farkassal szemben. Napokban hallgattam egy tanítást, amiben egy amerikai igehirdető elmondja azt, hogy valahol járt egy kisvárosban és ott hirdette az igét és erről a szakaszról beszélt nagy lelkesen. A prédikáció után odament hozzá egy ember és azt mondta, hogy atyám nagyon szépen beszélt, de amit mondott, annak semmi köze a valósághoz. Nekem kétezer birkám van. Elmondom magának, hogy néz ki ez a dolog. Ebből a mondandójából csak egyet emelek ki. Milyenek a bárányok? Elvesznek, nem tudnak tájékozódni, bégetnek és abszolút tehetetlenek a farkassal szemben. Saját magukra hívják a bajt. Sőt, úgy fogalmazott ez a pásztor ember, hogy a bárányok hülyék. Ezt mondta angolul. Stupid, magyarul is szoktuk mondani, stupid. Igen, én nem nagyon értek a bárányokhoz, de azt azért látom, hogy ha ez a bárányokra igaz, akkor ha már Jézus ránk alkalmazta ezt a hasonlatot, akkor minden bizonnyal ránk is igaz lehet. Senkit nem akarok megsérteni, hiszen én is bárány vagyok.

Mi a helyzet? A helyzet, tehát az, hogy nagyon sokszor mi emberek úgy keveredünk bele a bűnbe, úgy keveredünk bele az ellenség hálójába, hogy igazából nem is tudjuk és a saját sötétségünk, tudatlanságunk, engedetlenségünk miatt van ez. Ebben a helyzetben teljesen kiszolgáltatjuk magunkat az ellenségnek, aki azt tehet velünk, amit csak akar. Mint, ahogyan a farkas pillanatok alatt széttépi a magára maradt bárányt. Hiába is fognának össze a bárányok, esélytelenek a farkassal szemben. Csak a jó pásztor védheti meg őket. Ő viszont, biztos, hogy meg tudja védeni a bárányait. Van hozzá hatalma, tekintélye, ereje. Vannak mellette kutyák, amik segítenek. A jó pásztornak, nyilván vannak béresei is. Hiszen egy hatalmas nyájat nem egyedül vezet a pásztor. Tehát, igazából a bárányok biztonságban lehetnének, hogy ha engedelmeskednének a jó pásztor hangjának és nem kószálnánk mindenfelé.

Hadd ajánljak mindenkinek nagy szeretettel egy nagyszerű könyvet, amit én már többször is olvastam. Rövid könyv, gyorsan elolvasható. Persze azért, nem olyan gyorsan megvalósítható, a 23. zsoltárról, a jó pásztor zsoltárról szóló kis könyv. Philip Keller: A 23. zsoltár egy juhpásztor tolmácsolásában. Ebből az egész könyvből csak egy apró mozzanatot hadd emeljek ki. Ugye, a zsoltárok mondatait elemzi és vetíti le konkrétan erre az állattenyésztési formára. Ebben a zsoltárban van egy ilyen mondat, hogy „megkented fejemet olajjal”. Azt mondja a szerző, ismételem, hogy valóban egy pásztor és egyébként egy lelkipásztor is. Lelkeknek és a bárányoknak, az állatoknak is a pásztora. Azt mondja a szerző, hogy az a rész, hogy megkented a fejemet olajjal, ez azt jelenti a valóságos életben, hogy nagyon sokszor a bárányokat megtámadják mindenféle kórokozók és bemásznak az orrukba. Abszolút tehetetlenek ellene. Semmilyen saját erejük, képességük, okosságuk nem lehet ez ellen. Ilyenkor összezavarodnak a bárányok, rázzák a fejüket, nem tudnak rendesen enni. Forognak, lefekszenek, próbálják ezt a helyzetet megoldani, de abszolút képtelenek rá. Megbetegszenek, legyengülnek, alig tudnak táplálkozni és sokan el is pusztulhatnak. Azt mondja a szerző, hogy ez az olaj, amivel a jó pásztor bekeni a juhoknak az orrát, vagy kenőcs, vagy kenet, ez valóban egy használt dolog. Ez így működik, és ez távol tartja azokat a legyeket, mindenféle bogarakat, amik bemászkálnak a juhok orrába. Ezt képletes értelemben alkalmazza a szerző, mint egy hasonlatot, hogy a Szentlélek ilyen a mi életünkben. Hogy a Szentlélek az a kenet, János apostol is mondja az első levelében, hogy a Szentlélek az a kenet, aki beborít minket, aki megvéd a gonosztól. Szükségünk van a kenetre, szükségünk van a Szentlélek jelenlétére. Szükségünk van a Szentlélek vezetésére. Szükségünk van a Szentlélek által sugallt tanításokra. A Szentlélek által sugallt imádságra. A Szentlélek által vezetett életre. A Szentlélek által bennünket megvédő isteni szóra szükségünk van. Ahogy Jézus mondja, hogy szól a pásztor. A juhok hallják a hangját, ismerik és követik.

Nézzük meg akkor egy picit közelebbről, hogy mit mond például Szent Pio atya. a kísértésről, a bűnről, az ördögről. Ajánlom ezt a kis könyvecskét is: Pio atya breviáriuma. A mai napra szánt gondolatot, a holnapit és a holnaputánit olvassuk fel. Az ördög olyan, mint egy megláncolt dühös kutya: addig tud támadni, ameddig a lánca engedi. Maradj hát tőle távol. Ha túl közel mész hozzá, beléd harap és megfog. A holnapi idézet: Ne adjátok, lelketeket a kísértésnek - mondja a Szentlélek. A szív öröme a lélek élete, kifogyhatatlan szent kincs, a szomorúság viszont a lélek lassú halála. Semmire sem jó.Itt egy pillanatra hadd álljak meg, aztán majd folytatom a következő idézettel. A szomorúság a lélek lassú halála.

Tegnap voltam Nick Vuicic előadásán, Pécsen a sportcsarnokban. Lehet, hogy többen is voltak a jelenlévő testvérek közül, vagy látták őt tévében, interneten. Ha még nem ismeri valaki őt, akkor ajánlom, hogy nézzen utána. Egy fantasztikus fiatalember, harmincéves. Úgy született, hogy nincsen karja, lába. Isten szeretetét hirdeti az egész világon. Ebben az előadásban elhangzott az, hogy Magyarországot besorolták a Földön különböző országok között, hogy mennyire vagyunk szomorúak, depressziósak, borúlátóak. Képzeljétek el, kedves testvérek, hogy azt mondták, hogy mi vagyunk a Földön a harmadik legdepressziósabb nép. Ez engem annyira meglepett. Lehet, hogy már hallottam régebben, de azért nem gondoltam, hogy a harmadik helyen vagyunk. Bronzérmesek vagyunk ebben a kategóriában. Csak Haiti és Zimbabwe előzött meg minket. Én nem néztem utána Haiti és Zimbabwe történelmének. Csak úgy gondolom, hogy Haiti népe talán azért lehet annyira szomorú, mert volt ott egy nagy szökőár és nagyon sokan meghaltak. Zimbabwe népe pedig talán azért lehet olyan szomorú, mert ott mindenféle zavargások, lázadások pusztítottak és az emberek irtották egymást. Mi vagyunk a harmadik helyen. Nem szörnyű? Most szörnyűködjünk, és akkor igazoljuk, hogy tényleg mi vagyunk a harmadik helyen. Amikor tegnap valakivel erről beszélgetünk, meglepődésemet fejeztem ki. Mondtam, hogy szerintem ez nem igaz. Én olyan boldog vagyok. Meg alapvetően azt látom, hogy minden olyan szépen alakul az életemben. Egyébként, akikkel erről beszélgettünk, biciklizés után megálltunk és beszélgettünk erről. Azt mondja erre a fiatalember, hogy „biciklizés közben nem látod, hogy milyenek a magyarok, de szállj fel Budapesten a 27-es villamosra reggel hatkor és látni fogod az arcukat. Menj végig azon a vonalon.” Én ezt most nem fogom leellenőrizni. De végül is fogadjuk el, ismerjük be, hogy van ebben azért valami, ebben a statisztikában. Nézzük csak meg, mi van e mögött? A szomorúság a lélek lassú halála. Semmire sem jó. A szomorúság megöli a lelket. A szomorúság ellen harcolni kell. Fel kell venni a fegyvert. Aki nem veszi fel a fegyvert, azt nagyon könnyen lekaszabolja az ellenség.

Mi a mi fegyverünk? A Szentlélek, a szív öröme, a dicsőítés, az ujjongás, az öröm, hogy dicsérjük Istent. Énekeljük a zsoltárokat, hogy énekeljük a szentmisén az énekeket. Olyan jó volt tegnap látni azt, ahogyan a sportcsarnok megtelt emberekkel és az emberek dicsőítettek, tapsoltak, ujjongtak. A Nem adom fel alapítvány szervezte a rendezvényt és nagyon sok sérült, fogyatékkal élő ember volt jelen. Vakok, kerekesszékben élők és mindenféle emberek. Olyan jó volt látni, amikor egy vak hölgy gyönyörűen énekelt, teljes szívből, mosolyogva. 

Nézzük a következő idézetet Pio atyától. Ellenségünk, aki fölesküdött megrontásunkra, erősnek látszik a gyengékkel szemben, de ha valakivel szemtől szemben kell harcolnia, akkor kitűnik gyávasága.
Kedves Testvérek! Ne legyünk gyávák, mint az ördög egyébként, mert az ördög nagyon gyáva. Mi ne legyünk gyengék, hanem álljunk fel. Vegyük fel az Ige kardját, ahogyan Szent Pál mondja az efezusi levélben, a 6. fejezetben. Felhívás a küzdelemre. Harcoljatok a sötétség világának kormányzói ellen. Vegyétek fel Isten fegyverzetét és akkor sorolja, hogy mik ezek. A hit pajzsa, az üdvösség sisakja, a Lélek kardja, vagyis az Isten Igéje. Harcoljunk! Olvassuk sokat a Bibliát! Imádkozzuk hangosan a zsoltárokat! Járjunk közösségbe! Járjunk lelkigyakorlatokra! Szánjunk rá pénzt, időt és energiát, hogy elmenjünk lelkigyakorlatokra! Ahol értünk imádkoznak, ahol egészséges tanításokat hallunk, ahol megtudjuk, hogy mi az igazság.

Tegnap Nick Vuicic elmondta, hogy gyerekkorában kétszer akart öngyilkos lenni. Egyszer tízéves korában, egyszer tizenötévesen. A következő nagyon egyszerű mondatot mondta a tanításában. Azt mondja: „Ha nem tudom mi az igazság, honnan fogom tudni, hogy mi a hazugság?” Az igazságot meg kell ismerni. Az igazságot Isten szavából ismerjük meg. Az igazságot az Egyház tanításából ismerjük meg. Az igazság az, hogy a sátán le van győzve! Te győztes vagy! Ahogy Isten szava mondja, Jakab levélben olvashatjuk: „Engedelmeskedjetek Istennek és az ördögnek álljatok ellen és futni fog tőletek!” (4,7) Nagyon sok ember nem engedelmeskedik Istennek. Engedetlen, büszke, lázadó, makacs, kivagyi, magabizó. Én! Azt mondta tegnap Nick Vuicic, hogy már a kisgyerekek is ilyenek. Azt mondja, hozzatok két hároméves gyereket a színpadra és adjatok nekik egy játékot. Két hároméves gyereknek egy játékot. Szét fogják egymást tépni és mind a kettő üvölteni fogja, hogy ez a játék az enyém. Nagyon jó volt a tanítása Nicknek. Sokat beszélt egyébként a gonosz lélekről és a démonok elleni harcról.

Adja meg nekünk az Úr, hogy bölcsen, szeretettel és hittel megértsük azt, hogy ki a jó pásztor. Kik vagyunk mi és ki a farkas? Azt is mondta Nick, hogy tanításának legfőbb kérdése, hogy ki vagy te?  Ki vagy te? Hadd olvassak fel egy imádságot! Az „Ide figyelj, sátán!” című könyvből, amit egy argentin szerző írt, Carlos Annacondia, aki az argentin ébredésnek, nagy megtérési hullámnak az egyik vezető alakja.Talán nem túl nagy tévedés, ha azt mondom, hogy Carlos Annacondia nagy lelkipásztori szolgálatának is az egyik gyümölcse, vagy legalábbis nagyon összefüggésben van azzal, hogy argentin pápát adott az Úr a Katolikus Anyaszentegyháznak. Az „Ide figyelj, sátán!” című könyvének az utolsó részéből olvasom fel ezt az imádságot. Mindnyájan hallgassátok úgy, hogy most értetek imádkozom.

Atyám, a lelkem dicsér és áld téged. Atyám, Szent Isten, érintsd meg azok életét, aki most itt vannak és hallják ezt az imát. Atyám, kezd el most letörni az ördög láncait! Széttörni az ördög minden kötelékét! Halleluja! Atyám, én azzal a tekintéllyel, amellyel te ruháztál fel, a te nevedben megkötözöm és megdorgálom a betegség minden szellemét. Atyám, cselekedj most itt a beteg testekben! Tisztítsd meg a vérüket! Adj nekik új szívet és cselekedjen továbbra is a te erős kezed! Uram, ruházz fel bennünket még nagyobb hatalommal, hogy leromboljuk a gonosz minden munkáját, az ördög műveit!  Sátán, le vagy győzve! Egy egész hadsereg jön ellened a Názáreti Jézus nevében. Istenem töltsd ki a bölcsességedet és tudományodat ránk! Kenj fel bennünket, hogy végezzük a te munkádat! A Názáreti Jézus nevében kérjük ezt! Leheld ránk a te Szentlelkedet és készíts fel minket!  Adj a szívünkbe szeretetet az elveszettek és a szenvedők iránt! Ide figyelj, sátán! Ellened megyek! Varázslás, boszorkányság szelleme, gyere ki ezeknek az embereknek az életéből! Hagyd el a nemzeteket! Fekete és fehér mágia szelleme, távozz el! Vörös mágia szelleme, távozz, takarodj innen most! Érintsd meg ezeknek az embereknek az életét, Istenem! Törd szét a láncokat és törd meg a sátáni kötelékeket! Ördög, takarodj innen! Istenünk mozdítsd meg erős kezedet! Megdorgálom az őrültséget! Te, gonosz szellem, távozz! Megtörök minden mágikus varázslatot! Lerombolok minden sátáni ráolvasást! Istenem, köszönöm, hogy a Te Egyházad feláll. Vesszük az erőt, Isten erejét. Lehelj ránk, Szentlélek! Urunk, mi a Te Egyházad vagyunk. A győztes és diadalmas Egyház. Ördög, te le vagy győzve! Ide figyelj, sátán! Vedd el a kezedet a nemzetekről! Takarodj innen a Jézus nevében! Te, sátán örökre le vagy győzve! Ámen és Ámen!

Imához szentírási részlet: A szövetség megszegése: az aranyborjú (Kivonulás 31,18-32,35)

Szekszárd, Nagydorog, Sejttalálkozó, 2019. május 8. lejegyezte: Kárpáti Angéla
Kérdések a reflexióhoz:
1.       Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.       Éreztél szabadulást vagy felkavarodást a lelkedben a prédikáció, és a végén az ima közben?
3.       Neked mi, a saját bevált harci stratégiád az ellenség ellen?
Szeretettel: Péter atya

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a