Ugrás a fő tartalomra

Hogy jutott eszembe a gyónásról a gyerekkori focizás?



Ezek a ghánai gyerekek egy papírdobozzal fociznak.

Isten előre megbocsátott neked
Márk evangéliuma 1,12-15
Abban az időben a Lélek kivitte Jézust a pusztába. 
Negyven napig kint volt a pusztában, és megkísértette a sátán. 
Vadállatokkal volt együtt, és angyalok szolgáltak neki. 
Amikor Jánost elfogták, Jézus Galileába ment, 
és hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, közel van az Isten országa. 
Térjetek meg, és higgyetek az Evangéliumban. Ezek az evangélium igéi. 

Kedves testvérek!
Valahogy itt Cikón mindig a prédikációnál, szinte mindig a foci jut eszembe. Egyébként máshol nem szoktam a prédikációkba ezt belevonni, csak hogy itt Cikón focizok, igyekszem ideérni az edzésre meg a meccsre. Aztán ez nem mindig sikerül. Szóval lényeg az, hogy Cikó összekapcsolódik a fejemben általában a focival, aztán a foci evangéliummal is összekapcsolódik. Azt mondja Jézus, hogy térjünk meg! Tartsunk bűnbánatot! Ez lesz majd a mise végén a hamvazásnál is. Mindenkinek, aki kijön, egy kis hamuval keresztet rajzolok a homlokára és azt fogom mondani: Tartsatok bűnbánatot! Higgyetek az evangéliumban! Ez Jézusnak a szava. Tartsunk bűnbánatot! Erről jut eszembe a foci meg a gyerekkorom. Amikor nyáron esténként késő estig fociztunk az utcán, vagy lent a pályán, akkor nagyon piszkosak voltunk, mire hazaértünk. Piszkosak, izzadtak. Amilyen ilyenkor egy gyerek. Nem? El tudjuk képzelni, hogy mi magunk is ilyenek voltunk.

Emlékszem rá hogy úgy váltakozott bennem az érzés, hogy most jó lenne fürödni, vagy nem lenne jó fürödni. Néha arra gondoltam, hogy olyan fáradt vagyok, kifociztam magamat, nincs már kedvem még fürödni is. Lefeküdni gyorsan aludni. Akkor anyám mondta, hogy mars, fürödni ilyen piszkosan nem lehet bebújni az ágyba. Csupa piszok lesz az ágy. Aztán valahogy sikerült meggyőznie, hogy megfürödjek, utána olyan jó volt. Hát azért jó fürödni nyáron, a nap végén még egy koszos kölöknek is... Akkor volt egy jó érzés bennem: a víz egy kicsit el is lazítja az embert, megtisztulunk! Ismerjük ezt az érzést, nem valami különlegeset mondok.

Most így vagyunk, azt hiszem a bűnbánattal is. Ugye azt mondja nekünk, a mi Anyánk, az Egyház, hogy mars, fürödni! Tarts bűnbánatot! Néha jó lenne, vagy nem érezzük annyira jónak, most kínos egy picit szembesülni a piszkainkkal. Na, milyen jó, hogyha megtisztultunk. A mi Anyánk, az Egyház a javunkat akarja. A mi Anyánk, az Egyház jó, bölcs pedagógus is egyben. Tehát ez az, amit mi egy évben egy ilyen liturgikus időben ünneplésekkel, hagyományokkal gyakorlunk, ez a lelkünk fejlődésének egy kiváló eszköze.

Ez nem azt jelenti, hogy Húsvétkor van Húsvét és aztán nincsen többet Jézus feltámadása. Kétezer éve Jézus feltámadt! Azóta Húsvét van. Azóta Jézus feltámadása van. Tulajdonképpen, hogyha a hit szemszögéből néznénk a dolgokat, akkor nekünk is azt kell mondani, mint Pál apostol, hogy Krisztusban nincs többé zsidó vagy pogány, nincs többé férfi vagy nő, hanem mindenki egy. Most ezt a sort kiegészíthetném, folytathatnám, hogy Krisztusban nincs hétfő vagy kedd, Krisztusban nincsenek ezek az emberi kategóriák. Egyetlen kategória van Krisztusban, hogy ő föltámadt, legyőzte a halált és ez mindent meghatároz. Bennünket nem az határoza, meg hogy hétfő van és akkor nincs kedvem semmihez.

Mert hétfő van, és akkor mi van, ha hétfő van? Nem az a lényeg hogy hétfő van, vagy kedd van, vagy vasárnap van, hanem az hogy Krisztus feltámadt. Mivel az emberi értelmünk behatárolt és rosszra hajló, sérült a bűnbeesés következményeként, ezért ott maradt a sebzettség bennünk. Ezért mégiscsak szükségünk van egy járható rendszerre. Ez nem baj. Jézus Krisztus kétezer évvel ezelőtt föltámadt a halálból, attól még nem szűntek meg pl. a fizikai törvények. Hogy van éjjel és nappal, hogy vannak évszakok, hogy a Nap körül forog a Föld. Aztán mondhatnánk az összes fizikai törvényszerűségeket. Nem szűntek meg ezek a dolgok. Tehát helyes az, hogy van liturgikus év. Helyes az, hogy az egyház bölcs pedagógiájában, hagyományában, kidolgozott számunkra egy járható utat. Egy lelki rendszert. Hogy mikor, melyik evangéliumot hallgatjuk, milyen szentírási részeket. Tulajdonképpen, ha alázatosak vagyunk, és észrevesszük, ki van dolgozva számunkra egy kész út arra, hogy végigjárva bejussunk a menyországba. Ugyanúgy, mint hogy te elmész, egy étterembe, nem te fogod kifaragni a széket, kifaragni az asztalt, meghívni a szakácsot, hogy csináljon már valamit. Te odamész és szinte minden készen van neked. Készen van az asztal, az evőeszköz, a szakács dolgozik hátul és kihozzák neked az ételt.

Neked csak bele kell állnod engedelmesen a felkínált lehetőségekbe. Az egyház a szentek tanítása által, a liturgia által, a hagyomány által, az egyház kezünkbe adja a Szentírást, a Biblia által teljesen megadja nekünk ezt a kész utat. Ez nem azt jelenti, hogy a kész út úgy van készen, hogy ezért nekünk ne kéne megharcolni. Kicsit olyan ez, hogy minden egyes embernek szinte úgy kell újra megharcolnia ezt az egészet, mint hogyha nem is lenne előtte út! Olyan ez, most ez egy hasonlat, hogy elindulunk egy hídon át a folyó fölött és van egy olyan érzés bennünk, hogy egy méterrel előttünk még nincs is híd, hanem szakadék van. S ahogy lépünk, úgy vesszük észre, hogy a híd azért ott van, csak a mi szemünk előtt van a köd. S a köd miatt nem látunk öt méternél tovább. De attól még a híd ott van. Az Egyházban a liturgia által, a szentmise által, a hagyományok által, a szentek tanítása által, megépítette nekünk kegyelemből az Isten az utat. Az Egyház nem önmagában az emberek közössége, nem pusztán egy civil szervezet. Az Egyház Szentlélektől vezetett misztikus test. Tehát a Szentlélek az, aki építi az utat az üdvösség felé.

Amikor mi bűnbánatot tartunk, akkor egy kicsit közelebb lépünk az üdvösséghez. Egy kicsit kitisztul a köd. Egy kicsit letakarítjuk magunkról a piszkot. Ez jó, ez szükséges! Hát ugye a gyerek sem szeret mindig fürödni, de ha már megfürdött, azért mégis csak örül neki. Rájön arra és az a jó, amikor rájön arra egy gyerek, hogy neki önként kell fejlődnie. Nagyon sokáig az van, hogy egy gyerek, mindent csak akkor csinál meg, ha mondják neki. Például amikor ott vagyok családoknál, akkor hozok valami kis ajándékot, odaadom a gyereknek, és szalad is el vele. Az anyja fülön fogja, hogy na, mit kell mondani, akkor nem tudja, hogy mit kell mondani. Na, mit kell mondani? Na, mit kell mondani, és akkor eszébe jut, hogy köszönöm szépen. Nem magától köszöni meg, hanem, mert megtanították erre, egykicsit kényszerből. Neki nem jutna eszébe, hogy megköszönje. Tehát a gyerekeket is rá kell nevelni sok mindenre. De milyen szép az, amikor egy gyermek felnő, és igazán, őszintén, szívből belátja azt önként magától, hogy neki meg kell tényleg köszönni a szüleinek egyáltálan azt, hogy világra hozták, igent mondtak rá, hogy felnevelték, amennyire tudták. Nyilván tökéletesen nem tudok adni semmit, de azért igyekszünk a legjobbat adni.

S halljuk az evangéliumban, hogy Jézus azt mondja, hogy térjetek meg, higgyetek az Evangéliumban. Ez azt jelenti, hogy fürödjünk meg, Tartsunk bűnbánatot! Persze amikor ezt mondom, egy kicsit vakarom a fejemet, mert olyan szépen hangzik ez. Hát én annyira élvezem ezt a prédikációt! Olyan boldog vagyok! Érzem, ahogy haladok az Úr felé. De, azért, ha elkezdeném a felszínt egy picit megkaparni, hát nem jön sehol senki gyónni, hát komolyan. A hat falumban fél év alatt, ha három ember gyónt, akkor sokat mondtam, vagy öt. Meghirdettem sokféle programot, nem jönnek rá az emberek. Hát nem így van? De így van, bizony, hogy így van. De hát akkor, mi lesz? Kedves Testvérek! Tartsunk bűnbánatot! Egyenként is tisztuljunk meg és közösségileg is! És nekem is személyesen, akkor változtatnom kell. Valamit nem jól csinálok. Nyilván nem kezdhetem mindig azzal, hogy a másik változzon meg. Az könnyű. A változás egyes szám első személyben kezdődik, nálam. Segítsetek nekem ebben! Imádkozzatok értem! Mondjátok el, hogy ha valamit nem jól csinálok. De, ha nem mondjátok el, akkor az ördög cinkosai vagytok. Nyilván lehetőleg építő kritikával, lehetőleg szeretettel, de ha néha nem úgy sikerül, attól az még elérheti célját. Kedves Testvérek! Tartsunk bűnbánatot és örüljünk, mert a bűnbánat valójában egy örömre is hív. Ez a célja. Nem a siránkozás, nem a piszok növelése, hanem a megtisztulás az öröm. Hiszen azt mondja Jézus, higgyetek az Evangéliumban! Mit jelent az evangélium? Örömhír! Higgy az evangéliumban, tisztulj meg, örülj neki, hogy Isten megbocsátott neked. Megbocsátott már neked mindent. Nem azért bocsát meg, mert te bocsánatot kérsz. Már előre mindent megbocsátott, mert szeret téged. Amikor te bocsánatot kérsz, akkor csak az van, hogy te elfogadod az Ő Kegyelmét. Elfogadod az Ő megbocsátását. Elfogadod az irgalmát. Nem akkor bocsát meg az Isten, amikor te bocsánatot kérsz. Ő már előtte, előre megbocsátott. Ámen!

Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2018. február 14. lejegyezte: Kárpáti Angéla
– szeretettel Péter atya

Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Félsz egy kicsit a böjttől, sok imától? Miért?
Ha egy képpel, hasonlattal kellene valakinek megmagyaráznod, hogy Isten már előre minden bűnünket megbocsátotta, akkor mi lenne az?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a