Ugrás a fő tartalomra

Utálod a tömeget?



Egység a különbözőségben
Máté evangéliuma 23,37-44
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Amikor az Emberfia eljön, ugyanaz történik, mint Noé napjaiban. A vízözön előtti napokban az emberek ettek, ittak, nősültek és férjhez mentek --, egészen addig a napig, amikor Noé beszállt a bárkába. Semmit sem sejtettek mindaddig, míg be nem következett a katasztrófa, és a víz el nem sodorta mindannyiukat. Így lesz ez akkor is, amikor az Emberfia eljön. Ha akkor ketten lesznek kint a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malmával, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Virrasszatok tehát, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok.
 Ezek az evangélium igéi.

Kedves testvérek!                                                   

Nagyon jó itt lenni most ezen a szentmisén, mert érzem azt, hogy valami új kezdődik el ezzel a szentmisével. Nem csak arról van szó, hogy egy új advent, egy új egyházi év, hanem egy új kegyelmi időszak. Isten egyre gazdagabban árasztja ki áldását ránk. Isten nem olyan, hogy egyszer ad valamit és utána azt belerakja a fénymásolóba és újra és újra azt adja nekünk. Isten egyre többet mutat meg önmagából. Egyre többet tár fel a szeretetéből. Kimeríthetetlen. Azt hallottuk ígéretként Izajástól, hogy: „Odaözönlenek mind a nemzetek. Felé tart számos nép és így szól: rajta menjünk fel az Úr hegyére!” Mi is most ide özönlöttünk erre a szentmisére. Talán ez a kifejezés elsőre úgy hat,  hogy egy nagy tömeg, mindenki egyforma. Mint amikor egy ház tetejéről lehet látni egy ünnepi tömeget. Valamilyen alkalom, amikor tűzijáték van Budapesten, vagy egy vásár van. Meg is jegyezzük, hogy úgy vagyunk itt, mint a heringek. Valaki azt mondja: „Utálom a tömeget!”

Mennyországban tömeg lesz, de nem szürke tömeg. Nem olyan tömeg, ahol mindenki egyforma, ahol mindenki ugyanazt mondja és mindenki beleolvad a semmibe. A mennyország egység a különbözőségben. Az a szeretet, ami számunkra feltárta önmagát a Szentháromságként, az a szeretet bennünket is személyként tisztel. Mindannyiunkat, külön-külön csodálatos tervvel ajándékozott meg. Az egyháztörténelemben újra és újra visszatér az a kísértés, hogy mindenki legyen egyforma. Mindenki ugyanazt mondja, ugyanazt gondolja. Ez magát az Egyházat kísérti meg. Nem csak arról van szó, hogy a történelemben most lehetne az izmusokat sorolni, hanem magát az egyházat is megkísérti ez.

A másik véglet, hogy mindenki legyen különböző. Teljesen különböző! De ha belegondolunk egy kis egyszerű hasonlatban, hogy  a jó csapat az  egyéniségek egysége. Néhány évvel ezelőtt volt egy nagyszerű álomcsapat az észak - amerikai kosárlabda bajnokságban, NBA- ben Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman. Lehet, hogy ez most nekünk nem sokat mond, de ott Amerikában, hétről-hétre várták, hogy mikor állnak újra össze. Mikor láthatják őket, hogy megcsodálhassák, hogy milyen szépen játszanak. Külön-külön olyan egyéniségek, hogy szinte semmiben sem hasonlítanak egymásra. De amikor egységben csapatként játszottak, akkor verhetetlenek voltak. Ez mint egy távoli hasonlat, de  mégis megsejthetjük belőle azt, hogy ilyen az egyház, amikor tündököl. A szentek összehasonlíthatatlanul mások, Kis Szent Teréz, mint Assisi Szent Ferenc, II. János Pál pápa, mint Roger testvér. Teljesen mások. Ragyog rajtuk az, hogy ők tiszta egyéniségek. De nem az az egyéniség tudat van bennük, hogy „Én más vagyok, én különb vagyok mindenkinél!”

Érződik rajtuk az, hogy valami közös bennük, mégpedig maga Jézus! Jézus szeretete, Jézus irgalma. Jézus, amikor eljött a Mennyből, elhozta nekünk a Mennyei Atya dicsőségét. A mi Istenünk Szentháromság. A mi Istenünk három személy egysége. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Igazából akkor kezd el fejlődni a hitünk,  amikor a Szentháromság személyeit külön-külön bensőséges szeretettel elkezdjük megismerni. Mikor már nem úgy imádkozunk, hogy „édes Istenem”, hanem úgy, hogy „Atyám”! Akkor tudom, hogy most a Mennyei  Atyához beszélek. Tudom, hogy Ő a Teremtő. Tudom, hogy Ő az, aki gondoskodó. Ő az, aki az egész létet fenntartja. Aztán amikor Jézushoz szólok. Jézus az Isten Fia, Barátom, a Mesterem, aki emberré lett. A Mennyei Atya nem lett emberré. Szentlélek nem vette fel az emberi természetet. Itt lépünk be a hit titkába, hogy mennyire vagyunk készek arra, hogy ebben előre haladjunk. A Szentlélek emberbarát, szelíd, bölcs kedves. Egység a különbözőségben. Akkor várhatjuk az Egyház megújulását, hogyha mi magunk, egyre jobban egyedivé válunk, de ugyanakkor, egyre jobban visszatükrözzük azt az egy Krisztust, aki mindig, minden egyes korban megmutatja azt,  hogy van kiút a sötétségből! Hogy van remény a reménytelenségben!

Jézus azt mondja, hogy ő eljön közénk úgy, mint a tolvaj, váratlanul. Az adventi várakozás felébreszti azt a tudatot, hogy váratlanul megérkezik. De aki halad ezen az úton, akinek a szívében egyre jobban feltárul a Szentháromság misztériuma, annak ez a váratlanság jó! Akkor minden egyes szentmise, egyre többet fog adni Istenből! Mi is ide özönlöttünk, de nem számok vagyunk, hanem mindannyian Isten képmására alkotott nagyszerű emberek. Mindenki csodálatos és így tekintsünk Isten tervére. Ő csodálatosan és szépen kibontakoztatja azt, amit már benned lát! Te még nem látod magadban, de ő már látja! Ámen!

Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2017. november 29. lejegyezte: Kárpáti Angéla
meghallgatható: 133-as számú prédikáció csepeticsapata.hu vagy
– szeretettel Péter atya

Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Melyik szent ember melyik tulajdonsága ragadott meg téged a legjobban?

3.      Van-e adventi fogadalmad? Hogyan készülsz a karácsonyra?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a