Ugrás a fő tartalomra

Mit akar Isten az iszlám terroristákkal?




A legnagyobb bűnös, vonzza a legnagyobb irgalmat

Máté evangéliuma  20,1-16
 Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint amikor egy gazda kora reggel kiment, hogy szőlőjébe munkásokat fogadjon. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piactéren. Ezt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe, és ami jár, megadom majd nektek.'' Azok el is mentek. Majd a hatodik és a kilencedik órában újra kiment és ugyanígy cselekedett. Kiment végül a tizenegyedik óra körül is, és újabb ácsorgókat talált. Megkérdezte tőlük: ,,Miért álldogáltok itt egész nap tétlenül?'' Azok ezt válaszolták: ,,Mert senki sem fogadott fel minket.'' Erre azt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe!''
Amikor beesteledett, a szőlősgazda így szólt intézőjéhez: ,,Hívd össze a munkásokat, és add ki a bérüket, az utolsókon kezdve az elsőkig!'' Először azok jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra körül kezdtek, és egy-egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy nekik többet fognak adni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: ,,Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik a nap terhét és hevét viseltük! Ő azonban ezt felelte az egyiküknek: ,,Barátom, nem vagyok igazságtalan veled. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Ami a tied, fogd és menj! Talán azzal, ami az enyém, nem tehetem azt, amit akarok? Vagy rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok?''
Ezek az evangélium igéi!

Kedves Testvérek!

A legnagyobb bűnös, vonzza leginkább a legnagyobb irgalmat. Nem olyan rég rábukkantam az interneten angol nyelvű cikkre, ami az egyik vezető, katolikus újság vezércikke volt május 9-én. Arról szólt ez a cikk akkor, hogy Oszama bin Laden halálakor, bár nem tudva, de az egész világ, a katolikusok az irgalmasság vasárnapján az ő lelki üdvéért imádkoztak. Nagyon érdekes volt ez a cikk, le is fordítottam magyarra. Majd remélhetőleg nem sokára megjelenik a honlapunkon. Nyilván persze az időeltolódás miatt, amikor Oszama bin Ladent az a kommandós akció kivégezte, nem biztos, hogy éppen minden katolikus abban az órában imádkozott, de azért ez nagyon tanulságos, nagyon elgondoltató. 

Az utolsó óra irgalma. Ugye pont akkor volt az irgalmasság vasárnapja. Az irgalmasság kilencedének az utolsó napja. Ahogy utána néztem most a híradásokban, tényleg valóban nagyon úgy néz ki, az idők pont úgy esnek egybe, hogy a Földnek nagyon sok pontján, rengeteg katolikus épp akkor imádkozta az irgalmasság rózsafűzért, amikor bin Ladenre rátámadtak és megölték.
Mi azt halljuk a mai evangéliumban, hogy ez a szőlős gazda az utolsó órában is felfogadja a munkásokat. Ezt a példabeszédet mindig úgy értelmezzük, hogy az utolsó óra irgalma. Üdvözlégy Máriában is imádkozunk, hogy a Szűzanya legyen velünk a halálunk órájában. Belegondoltam abba, hogy vajon tegyük fel, hogy úgy alakult volna a dolog, hogy Oszama bin Ladent nem egy ilyen váratlan rajtaütéssel ölik meg. Hanem elfogják élve, elviszik Amerikába. Elkezdődik egy nagy tárgyalás és végül is halálra ítélik. Nyilván ezt az amerikai törvények lehetővé teszik. Ki lett volna tűzve a kivégzésének napja, órája. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan nem imádkoztak volna érte, mert haragudtak volna rá. Nyilván főleg azok, akik személyesen is a családtagjukat veszítették el az ő terrorista, gyűlölködő szervezete miatt. Most ha ebbe belegondolunk, hogy nagyon sokan nem imádkoztak volna, akkor itt az isteni gondviselésnek egy nagyon különös titka mutatkozik meg.
 
Azt olvassuk a Fausztina nővér naplójában, erre az Isteni Irgalmasság kilencedére vonatkozva, hogy a kilencedik napról mondja az Úr Jézus Faustina nővérnek: Ma az elhidegült lelkeket vezesd hozzám és merítsd be őket irgalmam mélyébe. Ezek a lelkek sebzik meg legfájdalmasabban meg szívemet. Az Olajfák hegyén az ilyen elhidegült lélektől undorodott leginkább a lelkem. A hideg lelkek miatt mondtam: Atyám, ha lehet, vedd el tőlem a kelyhet, ha ez a Te akaratod. E lelkek utolsó esélye irgalmamhoz való menekülés lehet - ezt mondta az Úr Jézus Fausztina nővérnek ebben a magán kinyilatkoztatásban. 

Nyilvánvaló, hogy egy nagyon nagy bűnös volt. Talán úgy is mondhatnánk, hogy az utóbbi évtizedek világhírű, legnagyobb bűnös embere volt az az Oszama bin Laden.  Nyilván, ha józanok és realisták vagyunk, akkor el kell fogadnunk ezt a látomást, hogy maga az Úr is szenved az elhidegült lelkek miatt. Mennyire hideg lehetett ennek az Oszama bin Ladennek a szíve? Kicsit ahhoz hasonló, mint a mai példabeszédben, aki az utolsó órában még ott ácsorog a piactéren. Senki nem fogadta föl. Hogyan imádkozik Faustina nővér ezután a jelenés után? Legirgalmasabb Jézus, ki magad vagy a tiszta Irgalom. Legirgalmasabb szíved hajlékába vezetem a kihűlt lelkeket. Óh bárcsak felmelegednének tiszta szereteted tüzétől a megkövült lelkek, kik hasonlók a holt lelkekhez és méltán undort keltenek benned! Óh Jóságos Jézus, irgalmad végtelen hatalma vonzza őket forró szeretetedhez! Adj nekik szent szeretetet, hiszen mindent megtehetsz! A tűz és a jég együtt meg nem lehet, mert vagy a tűz huny ki, vagy a jég enged. Óh Uram, irgalmad még  nagyobb nyomorúságot is megold!
 
Kedves Testvérek! A legnagyobb bűnös, vonzza a legnagyobb irgalmat. Lehet, hogy sok keresztény nem tudott volna szívből imádkozni ezért az emberért. De a Szentlélek kikerülte a mi emberi értelmünket. Sokan talán önszántukból nem imádkoztak volna érte. Gondoljunk bele most abba magunkat, hogy hány olyan ember van az életünkben, akiért nem jut eszünkbe, hogy imádkozzunk. Sőt legszívesebben nem is gondolnánk rá, de ők mindig a gondolatainkban ott vannak. Haragszunk rá, vagy kínlódunk vele valamilyen ügy kapcsán. Ő érte imádkozzak? Legszívesebben még a gondolataimból is kitörölném. Biztos így voltak az amerikaiak is ezzel az Oszama bin Ladennel, hogy még a gondolatainkból is töröljük ki valahogy ezt az embert. Pedig Jézus azt mondja: Máté 5,44, hogy szeressétek ellenségeiteket és imádkozzatok üldözőitekért. De, hogyha a mi emberi értelmünk korlátozott, nem tudjuk felfogni azt, hogy az Úr az utolsó órában is kiárasztja az irgalmát, akkor a Szentlélek keres valami módot arra, hogy azért mégiscsak imádkozzál. Félelmetes belegondolni az isteni gondviselés titkába. Hogy tényleg itt volt az a megrögzött bűnös, aki ki tudja mennyi összeesküvés, meg ugye sok minden van itt a háttérben, amit nem tudunk, vagy kiszivárogtatnak, vagy elrejtenek, vagy elzárnak negyven évre. Nyilvánvaló, hogy azok is, akik Oszama bin Laden ellen harcoltak ők sem ma született ártatlan gyermekként harcoltak bin Laden ellen. 

De hogyha belegondolunk abba, hogy hogyan alakította ki a gondviselés ezt a napot. Ugye akkor volt II. János Pál pápa boldoggá avatása is, ha jól emlékszem. Az Isteni Irgalmasság vasárnapján. Tehát ott volt Rómában rengeteg zarándok. Több millió zarándok egész nap imádkozott. Pont azon a napon ölték meg Oszama bin Ladent. Tehát Isten szándékosan úgy alakította a dolgokat, hogy ez az ember, ha már ekkora bűnös volt, megkapja a legtöbb segítséget, amit csak lehet neki adni az egész világon. És ráadásul tudjuk azt, a Fausztina nővér látomásából, hogy az Irgalmasság rózsafüzért még ráadásul a haldoklókért, a haláluk előtt, az utolsó óráikban levőkért ő különösen imádkozza. Tehát egyrészt az utolsó óráikban levőkért épp az nap imádkozták, másrészt a legmegrögzöttebb bűnösökért. Tehát az volt az a nap az utóbbi években, amikor a legtöbb ember imádkozott egy nap, olyan állhatatosan. Bele tudunk ebbe gondolni? II. János Pál pápa boldoggá avatása napján, mennyi ember imádkozott a Földön! Ez azt mutatja, hogy az Úr meg akarta menteni ezt az Oszama Bin Ladent.
 
Most ahogy ma készültem erre és gondolkodtam, megéreztem ebből az irgalomból valamit, hogy ez a nagy bűnös vonzotta az Úr Irgalmát. 

Kedves Testvérek! A Szentlélek kikerüli sokszor a mi értelmünket és akkor is imádkoznunk kell mindenkiért! Azokért is, akikért nem imádkoznánk. Az Úr irgalma kiárad a legnagyobb bűnösre is. A legnagyobb bűnös, vonzza a legnagyobb irgalmat. Ámen!


Szekszárd, Vásárosdombó, Sejttalálkozó, 2017. szeptember 20. lejegyezte: Kárpáti Angéla
meghallgatható: 255-ös számú prédikáció csepeticsapata.hu vagy
– szeretettel Péter atya - Kérdések a reflexióhoz:
1.      Melyik gondolatot viszed el magaddal erre a hétre ebből a prédikációból?
2.      Mikor fedezted fel az életed során Isten megbocsátó irgalmát? 
3.    A mai világban kik a legismertebb nagy bűnösök? Imádkoztál már szívből értük?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Meghallod a szavam, kedves Ferenc pápa?

Kedves Ferenc pápa! Örülök, hogy te vagy a pápa! Jézus nagyon szeret téged és csodálatos terve van veled! Hadd mutatkozzak be egy kicsit! Cseh Péter Mihálynak hívnak. 37 éves vagyok, 10 éve római katolikus papként szolgálok. Hálás vagyok ezért, és szeretem a katolikus Egyházat! Papi jelmondatom: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Márk 3,5) Magyarországon élek, ahol készülünk a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Épp ezekben a hetekben tartottuk volna eredetileg, de te úgy döntöttél, hogy fussunk neki inkább egy év múlva! Adja az Úr, hogy sikerüljön! A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok, mert ide küldött a pécsi egyházmegye apostoli kormányzója, Dr. Udvardy György veszprémi érsek úr. Összesen 14 kis település népe van rám bízva, hogy imádkozzak értük és hirdessem nekik az örömhírt. Az elmúlt egy hónapban sok öröm és sok nehézség közepette megkezdtem itt ezt a szolgálatot. Hála a Feltámadt Jézus Krisztusnak, m

Hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben?

Az orvostudomány megkülönbözteti a klinikai, az agy- és a biológiai halál állapotát. A klinikai halálból vissza lehet hozni az embert sérülés nélkül. Az agyhalálból csak sérüléssel. A biológiai halálból nincs visszaút. Jézus feltámasztotta a biológiai halál állapotában levő Lázárt, aki már négy napja meghalt. Már szaga volt. (János 11) Jézus Krisztus azt mondta, hogy támasszunk föl halottakat. Én még nem támasztottam föl halottakat. Az én válaszom Jézus parancsára: "Igen, Mester. Megtesszük! De mondd meg, hogyan!" Hiszem, hogy az alábbi elmélet helyes. De őszintén kész vagyok változtatni rajta, ha jobbat találok. Tehát hogyan támasszunk föl halottakat 7 lépésben? Hallgasd meg a lelkigyakorlatomat, mely a 7 lépést veszi sorra, majd pedig külön a 3 fontos kérdésről szóló beszédemet!

Hokiztál már?

1993-ban tízéves voltam, amikor az osztálytársaim felvilágosítottak. Bár elég ügyetlenül kezdték. Világosan emlékszek a napra. A helyre. A hangulatra. Reggel volt. Iskolaudvar. Kezdődött a suli. A bicikli lezárása után éppen az osztálytársaimhoz sétáltam oda, három-négy fiúhoz. Az egyik vihogva, vigyorogva kérdezte: - Hokiztál már? Nem értettem igazán a kérdés körüli hangulatot, csak éreztem. Minden ember éghajlatot teremt maga körül. Fülledt éghajlat volt akkor. Értetlenül visszakérdeztem: -Földeákon hokizni?

Hogy néz ki egy hétköznapi ördögűzés?

Anthony Hopkins A rítus című filmben Az erősebb legyőzi az erőst Lukács evangélium 11,14-23 Egy alkalommal Jézus egy néma emberből űzött ki ördögöt. Amint az ördög kiment, a néma megszólalt. A nép elcsodálkozott rajta. Egyesek azonban azt mondták: „Belzebubnak, az ördögök fejedelmének segítségével űzi ki az ördögöket.” Mások próbára akarták tenni, és égi jelet követeltek tőle. Jézus belelátott gondolataikba, és így szólt hozzájuk: „Minden önmagában meghasonlott ország elpusztul, és ház házra omlik. Ha a sátán önmagában meghasonlott, hogyan állhat fönn az országa? Ti ugyanis azt mondjátok, hogy Belzebub segítségével űzöm ki az ördögöket. Ám ha én Belzebub segítségével űzöm ki a gonosz lelkeket, a ti fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Ezért ők lesznek a bíráitok. Ha viszont én Isten ujjával (vagyis Isten erejével) űzöm ki az ördögöt, akkor bizonyára elérkezett hozzátok az Isten országa. Az erős ember fegyveresen őrzi házát. De birtoka csak addig van biztonságban, amíg el

Végül is mire jó ez az egész cölibátus dolog?

Kis tacskó voltam 2004. február 15-én, amikor elsőéves kispapként felkértek, hogy írjak egy cikket a cölibátusról a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola hallgatók által szerkesztett újságjába. Akkor ilyen szépen gondoltam a dolgot: Gondolatok a cölibátusról "Nem mindenki érti meg ezt a dolgot." (Mt 19,11) "Fiam, itt az idő, hogy megnősülj! Miért nem keresel már magadnak valakit?" Ki az közülünk, akinek ismeretlenek ezek a gondolatok? Senki. Mindenki találkozott már ezekkel a közhelyekkel a házasság, a családalapítás kapcsán. Van valami ebben a gondolkozásban, ami megsért bennünket. Nem lehet azt mondani, hogy "eljött az ideje a házasságnak", mert ha így tennénk, akkor csak vakon engedelmeskednénk a kényszernek. Miért a házasságról kezdtem el beszélni, ha a cölibátus a témám? Azért, mert úgy gondolom, hogy a két életállapotot nem érthetjük meg egymás nélkül. Mindkettőnél a szabad, felelősségteljes elköteleződés van a középpontban. Mindkettőnél a